5 основни правила на давање заем на блиски и пријатели

5 основни правила на давање заем на блиски и пријатели

Во денешниот блог на М Кеш, ќе разгледаме една прилично комплексна ситуација од животна и финансиска гледна точка. И токму тоа е ситуцијата кога некој роднина или близок роднина ве замоли да му позајмите пари. Одговорот на таквото барање може да се биде навистина тешко за вас. Од една страна најверојатно ќе сакате да му помогнете на некого што го сакате или барем го чувствувате близок. Од друга страна пак, колку е возможно да бидете сигурни дека со тоа што ќе му помогнете, нема да се најдете во непријатна ситуација? Сепак, станува збор за вашите лични пари кои сте ги заработиле со многу напор и планирате да инвестирате во идни професионални или лични проекти. Еве неколку основни правила што треба да ги имате на ум кога позајмувате пари на роднини и пријатели:

1. Не плашете се да кажете “Не” – не можете да помогнете. Вистината е кога станува збор за блиска личност, ние обично се чувствуваме непријатно да го негираме тоа. Меѓутоа, ако непријатностите и потенцијалното чувство на вина се единствените причини зошто би позајмиле пари, тогаш подобро не го правите тоа. Она што ние би ве совеетувале е да ги игнорирате пријателските чувства и да размислите како давањето позајмица ќе влијае на вашата лична финансиска состојба. Запомнете, дека негирањето во таква ситуација не ве прави себичен или лош пријател, туку само личност одговорна за своите финансии која не сака да прави грешки.

2. Направете план за отплата на заемот – без разлика колку ви е личноста блиска, секогаш давајте точни и јасни услови за враќање на заемот. Инаку, овој процес може да трае неколку години, па дури и ако вашите финансии се сериозно оштетени. Ние исто така препорачуваме договорот помеѓу вас и вашиот роднина или пријател да биде направен во писмена форма. Договорот за заем е единствениот начин за заемопримачот сериозно да ги сфати работите и да ви плати правилно на време. Ако се потпирате на оралниот договор, веројатно е дека во иднина ќе има недоразбирања, спорови и други непријатни ситуации.

3. Не правете никакви компромиси – кога веќе сте се договориле за конкретните правила и услови за враќање на заемот, следниот чекор за вас како доверител е да не правете никакви компромиси. Тука повторно, од голема важност е да се остават пријателските чувства на страна и да се дејствува како во вистинска деловна ситуација. Доколку твојот близок го надмине рокот, не плашете се да го потсетите. Игнорирањето на таквите одложувања или двоумења во поголеми ситуации ќе биде огромна грешка. Кога станува збор за пари, целиот процес треба да се заврши прецизно, точни и во согласност со правилата наведени погоре.

4. Не бидете жирант – ние не ве советуваме да станете нечив кредитен жирант. Една од најголемите грешки што можете да ги направите во финансиска смисла е да ја прифатите одговорноста за активностите на некој друг, дури и ако е блиска личност кој изгледа исклучително финансиски одговорен и стабилен. Не заборавајте дека се се случува во животот, и не е добро да се изложувате на таков ризик. Како недостаток на околности не само што може да ве чини значителна финансиска штета, туку и долгорочни прашања поврзани со вашиот кредитен рејтинг. Значи, ако некој пријател ве праша за таква помош, вистинската одлука е да се откажете.

5. Не обложувајте се на постојан мониторинг – Ако сте позајмиле пари на ваш близок пријател, треба да претпосавите дека тој сам ќе одлучи што треба да прави со тие пари. Единственото нешто што треба да ве интересира е на време да ги примате придонесите според однапред договорените услови. Обидот да влијаете на финансиските одлуки на засегнатото лице, не само што ќе го направи поодговорен и попрецизен, туку тоа може да претставува и голем проблем за вашата идна комуникација.

Значи, веќе ги знаете главните правила кога давате заем на пријател. И ако вие самите имате потреба од дополнителни средства, запомнете дека М Кеш е секогаш со вас за да ви помогне. Ќе го добиете потребното финансирање токму кога ви треба најмногу. Изберете М Кеш и излегувајте од најбрзата ситуација!
 

Од: | 30-11-2017 | Категорија: Брз кредит

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat