8 книги за парите што треба да ги прочитате

8 книги за парите што треба да ги прочитате

Без оглед на тоа дали сакате да читате книги или сте љубители на филмови кои претпочитаат да го збогатувате своето знаење, гледајќи претежно на телевизија, има некои текстови што не треба да ги игнорирате.

Станува збор за книги кои се многу повеќе од љубопитни и фасцинантни приказни. Или, со други зборови, за книги кои во голема мера ќе придонесат за вашата финансиска култура и ќе го променат начинот на кој го гледате светот.

Кога зборуваме за правење пари, постојат некои основни текстови кои се препознаени од страна на голем број финансиски консултанти, претприемачи и финансиери. Зошто? Бидејќи книгите во основа можат да прават чуда со вашиот начин на согледување на пари и постигнување успех воопшто.

Има многу луѓе кои не го наоѓаат вистинскиот пат кон успешен професионален развој и лично задоволство. Тоа предизвикува кај нив огромно незадоволство, што резултира со различни изговори. Веројатно и вие сте барале оправдување за своите постапки, без да размислите дека можеби причината што не сте ја добиле посакуваната цел се само твоите мисли и размислување. Затоа мора да сфатите дека клучот за промена лежи во вашиот начин на размислеување и став. Затоа во финансискиот свет има текстови, кои се "задолжителни", ако целите да се забогатите.

Која е причината поради која овие книги го менуваат вашиот начин на размислување? Прочитајте ги и ќе разберете:

"Соседот милионер" од Томас Стенли и Велс Данко

Оригиналното име на книгата е "The Millionaire Next Door", а годината на издавање е 1996 година. Во пракса, таа е базирана на статистички податоци од истражувањето на милионери и луѓе со висок приход во САД. Истражувањето беше направено од двајцата автори, споредувајќи го однесувањето на разните богати профили во државата. Анкетираните милионери одговориле на прашањата поврзани со финансиското планирање, цената на скапи предмети и така натаму.

Покрај објавувањето на анкетите, авторите на книгата, исто така, поминале многу време во лични интервјуа со богатите. Се разбира, нивната цел е да разберат како се збогатуваат во земја како САД. Доколку сакаш и ти да разбереш како се збогатува и каква е разликата помеѓу тоа да заработуваш многу и да си богат, "Соседот милионер" ќеја задоволи твојата љубопитност.

Даниел Канеман "Размислување"

Канеман е психолог, добил Нобелова награда во 2002 година, а неговата книга "Размислување" е неверојатна симфонија за разумот, мислите и длабоките тајни на умот.Дали знаете дека, понекогаш, системските грешки можат да му наштетат на поединецот, но да бидат корисни за општеството?

Самото четиво и заклучоците на Канеман, ја менуваат целосно когнитивната психологија и ни даваат одговор на многу прашања поврзани со начинот на размислување и како тоа се рефлектира на нашата иднина. Ние ве советуваме да не ја пропуштате оваа книга ако сакате да го промените начинот на кој го гледате светот.

"Седумте навики на високо ефективни луѓе" на Стивен Коув

Одлична книга за личен развој која е посветена на тоа како да бидете поефикасни во она што го правите. Дефинитивно ова е задолжително читање ако вашата цел е да бидете финансиски успешни и да управувате со вашите пари, исто така ќе најдете незаменливи идеи и концепти кои ќе ви бидат корисни во секој бизнис. Авторот анализирал седум хоби за високи перформанси: Бидете проактивни; Во почетокот, имај го на ум крајот; Ставете ги првите работи прво; Мислам дека победи / победи; Обидете се да разберете, а потоа да се разбере; Синергизирај; Наведнете го ножот.

Роберт Т. Кијосаки, "Богат татко, сиромашен татко"

Ја препорачуваме оваа книга ремек-дело кое ќе ве научи дека не е важно колку пари ќе заработите, но колку пари ќе заштедите. Авторот ја преработил својата приказна, опишувајќи го својот татко (сиромашен татко) и таткото (богатиот татко) на неговиот пријател.

"Размисувај како милионер и стани милионер" од Т. Харви Ек

Ако сакате да го совладате размислувањето на милионерите, тогаш оваа книга сигурно ќе ви се допадне. Ако почнете да размислувате, постапувате и донесувате одлуки како богат човек, порано или подоцна ќе станете еден.

"Интелигентен инвеститор" од Бенџамин Греам

Можеби ќе ја најдете таа прилично тешка книга, на "Интелигентен инвеститор" е книгата што самиот Воррен верува дека е најдобрата инвестициска книга

"Господарот на финансии" од Лиакат Ахамед

Авторитативна книга за Големата депресија во 1929 година, финансиската криза и одлуките на големите банкари и нивните последици.

"Размислете и зборете се" од Наполеон Хил

Книгата излезе во 1937 година и веднаш го освои престижот на едно од најинспиративните од своето време.

Ве уверуваме дека оваа кратка листа на корисни книги ќе ви донесе барем чекор поблизу до вашите соништа.
 

Од: | 02-10-2017 | Категорија: Забава

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat