Буџет според вашиот карактер!

Буџет според вашиот карактер!

  Сите знаеме дека треба да ги држиме парите под контрола и да водиме буџет. Ова е камен-темелник за добро управување со нашите финансии. Но, едно е да се знае, но друго е да се направи тоа постојано. Не залудно, резултатите од голем број студии покажуваат дека многу луѓе го планираат "умот", што и да значи. Навистина, буџетирањето често се зема како досадна активност, од која брзо се откажуваме. Но, дали ова не е затоа што избравме погрешен метод за нас? Не постои начин уметничкиот и расфрланиот творец  да води сметка за домаќинството, нели?

 И зошто да го игнорираме начинот на кој управуваме со нашиот буџет, нашиот карактер, нашите преференции и нашиот животен стил? Само на овој начин ќе имаме успех во иднина. Затоа ви нудиме четири методи за буџетирање, од кои секој може да го избере најдобриот за себе.

1.Буџет "Точно до денар"

Овој метод на буџетирање се заснова на прецизност и бара детална прогноза на месечни трошоци расчленети по категории и детално известување за трошоците. Доследната  примена дава одлични резултати и сигурно ќе знаете каде ги трошите парите и  ќе можете да ги насочите во посакуванта насока.

• Што ви е потребно: Во зависност од вашите лични преференци може да водите буџет на хартија, на тетратка, на компјутерот во табела, или на мобилен уред.

• За кого е соодветно: Иако е многу ефикасно, овој пристап не е за секого. Најдобро е за луѓето кои се организирани по природа, прецизни и имаат влијание врз деталите.

2.Буџет "10-30-60"

Со овој метод, не треба да да го анализирате секој расход одделно. Овој вид на буџет  се заснова на распределба на приходот во три главни категории на трошоци во даден сооднос. Еве пример за дистрибуција:

• 60% од вашиот приход оди на т.н. "Фиксни трошоци". Ова се трошоци кои не се менуваат значително со текот на времето (различни месеци) и затоа може да се предвидат. На пример - рати за кредит, лизинг, кирија, комунални услуги, придонеси за осигурување, даноци итн. Можете да ставите во оваа категорија и минимални трошоци за храна.

• 30% од вашите пари се насочени кон "Варијабилни трошоци". Ова се трошоци кои може да варираат, тешко може да се предвидат, може да се намалат без многу напор. На пример - забава, облека, храна (луксуз) / пијалаци, гориво за автомобилот итн.

• "Финансиски цели / заштеди" – насочувате 10% од вашиот приход таму. Основно важни се следниве: создавање и одржување на фонд за вонредни состојби, справување со долг, долгорочни заштеди (пензија, финансиска независност). Оваа категорија вклучува заштеда за почетна рата за дом, автомобил, образование итн.

Се разбира, процентот во кој го дистрибуирате вашиот приход може да биде поинаков за да ја одразуваат вашата лична финансиска ситуација поадекватно. На пример, "20-30-50", "10-20-70", "20-20-60".

• Што ви е потребно: За овој тип на буџет можете да користите било кој "физички" медиум што сакате - хартија, електронски / мобилен уред. Интересна опција е да имате одделни сметки за трите категории на кои ќе бидат преведени износите што сте ги поставиле. На пример, "поврзете ги" фиксните трошоци со тековната сметка од која ги плаќате сметките. Варијабилните  трошоци одат на дебитна картичка што ја користите само за забава и нефиксирано трошење. Автоматизирајте ги вашите заштеди со тоа што ќе ги распределите на назначените сметки за заштеда / инвестиции пред да дојдат до вас.

• За кого е соодветно: Ако не сте лице со детали и секојдневното ракување со бројките ве заморува , ова е вашиот метод за буџетирање.

3. Буџет "Во пари и во плико"

Овој метод е широко распространет, особено кај нашите баби и дедовци. И тие се меѓу најдобрите според голем број студии. Еве како да го примените:

• Од вашата заработка, го распределувате заштедениот дел што го одредувате, кој автоматски се пренесува на сметка за заштеда / инвестиција.

•Остатокот од парите  распределето го за трошоците. На пример: за сметки за домаќинства, интернет / телефон, храна, забава, транспорт, кредитни рати, итн.

• Износите што сте ги определиле да ги потрошите на одредена ставка на трошоци се ставаат во коверт (поштенски), напишани за трошоците. Можете да потрошите само додека има пари во пликот. Доколку е потребно, вие префрлувате пари од еден предмет на трошок во друг (од еден плик до друг).

• Што ви е потребно: пликови

• За кого е соодветно: дефинитивно не за луѓе кои претпочитаат електронско плаќање. Но, ако имате чувство дека немате контрола на трошењето, можеби ќе сакате да го пробате овој метод. Општо е погодно за луѓето кои сакаат да користат кеш или се принудени од околности, како што  живеат во мали населби каде што  електронскитеплаќањата се исклучок.

4.Буџет за технолози :)

Во дигиталниот свет, сè е на паметен  телефон. Буџетирање, исто така. Постојат голем број на буџетирање и апликации за управување со лични финансии кои секој може да ги преземе на својот телефон. Тие се несомнено корисна алатка за заштеда на време, се додека редовно ја користиме.

Конечно, не е важно кој метод ќе се применува. Главната работа е да ги ставите под контрола финансиите со користење на буџетот не само како систем за пресметување на трошоците, туку како алатка за да ги насочите вашите пари.

Од: | 27-11-2018 | Категорија: Забава

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat