Буџет за родители

Буџет за родители

Сите сакаме нашите деца да бидат среќни и успешни. И секој родител е свесен дека доброто образование ги поставува темелите за успешна реализација на животот.

Трошоците за образование за децата не се мали, ниту еднократни или краткорочни. Затоа е важно тие да се планираат внимателно и навремено. Градинка, училиште, дополнителните активности како што се спорт, уметност или друга активност, приватните часови, школување на универзитет - сето тоа е поврзано со трошоци кои родителот ги превзема и за кои е најдобро да е подготвен однапред план.

Кога децата се на возраст од 3-6 години ....

За повеќето родители, детската градинка е најпосакувана (често само можна) опција за дадилка дома или вашите омилени баби и дедовци.

Државна или приватна градинка?

Се разбира, државната градинка е поевтина, надоместоците се околу 1500 денари месечно. Приватните износи се многу повисоки, најчесто во опсег од 12000 до 18000 денари месечно. Но фиксниот износ не е единствениот трошок, кон нив треба да се додадат и дополнителните активности на детето (а повеќето посетуваат такви) - спорт, танц, странски јазици и други. Често овие стапки се околу 3000-6000 денари месечно.

Така, месечниот надоместок на детето лесно достигнува до 15.000 денари.

Кога децата одат на училиште ...

Повторно, родителите можат да направат избор: дали нивното дете посетува приватно или државно училиште. Државното училиште е бесплатно, но постојат и различни видови на трошоци - училишни рати, купување на дополнителни учебници и училишни материјали, храна и друго. Во приватните училишта школарините се "сериозни", обично се движат од 2000-3000 евра за едно полугодие. Дополнителните активности - спорт, јазици, уметност - исто така не се евтини, често изнесуваат 3000-6000 денари месечно.

Повеќето приватни училишта нудат ден-за-ден обука, но државните  училишта се често дури до пладне. И во отсуство на баба, на пример, ова значи дополнителни трошоци за занимална или дадилка.

Вистината е дека заедно со детето цената исто така се зголемува. Да, ќе ги намалиме трошоците за дадилка, но сигурно ќе биде компензирано со нешто друго. Вклучувајќи постојано зголемување на износот на џепарлак.

И ние не ни ги  споменавме пролетните  училишта, зимски ски училишта, кампови и екскурзии. На пример, една недела пролетно училиште може да дојде од 3000 до 15000 денари.

Подготовките за упис во ново училиште по 8 -мо одделение или во универзитет по 4-та година гимназија исто така е многу сериозен трошок за родителите - приватни часови, курсеви, итн. Цените се различни, но вообичаена практика е да плаќате 600 денари по час од 2 часа во обука за мали групи.

Студирање на универзитет

Трошоците за  студент главно зависат од начинот на кој студира лицето (на пример, цената на семестар при државна квота е околу 8000 денари, додека со партиципација е околу 25000 денари) . На приватните универзитети чланарините се движат од 1000 евра по семестар па нагоре. На ова, исто така, треба да ги додадете трошоците за домување ако универзитетот не е во вашиот град.

Студирањето во странство е атрактивна опција, но често се поврзува со сериозни трошоци за такси, живот и така натаму, и може да достигне десетици илјади евра.

Исцртување на линија, буџетот за образованието на детето од градинка до диплома / магистерски степен вообичаено изнесува меѓу 5000 и 20.000 евра, во зависност од изборот на градинка, училиште, универзитет.

Семејството на разумните и предвидливи "мравки" ќе ги има во предвид промените во буџетот при појавата на децата, како што не само што ги планира идните трошоци, но и ќе започне навремено да издвојува средства за да ги пресретне беспрекорно. "Штурците", со својство на безгрижност, најверојатно ќе се потпираат на добриот збир на околности, ќе се ангажираат со долгорочни обврски кои не се нивни "по џебот" и ќе бидат принудени сериозно да го "затегнат ременот", кога станува збор за образованието на деца.

Од: | 01-04-2019 | Категорија: Забава

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat