Буџет за секој џеб

Буџет за секој џеб

 3 пристапи за буџетирање

Вообичаениот совет на финансиските експерти е дека секој треба да се придржува до својот буџет. Сепак, податоците од различни студии покажуваат дека повеќе од половина од Македонците немаат пишан буџет. Вообичаеното објаснување е дека тие не се грижат за следење на мали трошоци и дека тоа им е досадно.

Дали е ова проблем? Не, сигурно. Напротив, тоа зависи од вашата индивидуална финансиска состојба. Различни ситуации, исто така, бараат поинаков пристап во буџетирањето. Еве во која категорија може да бидете.

Буџетирање "На работ на опстанок"

Не знаете како ќе издржите до крајот на месецот, дали ќе може да ги платите дури и најважните сметки, храната и од што ли уште не ...се молите да не излезе уште некој непредвиден трошок, бидејќи едноставно нема како да го покриете.

Не постои друга опција освен построго планирање на буџетот, строго почитување и известување дури и за најмалите трошоци. Промените во буџетот се многу ограничени, и ако еден троши повеќе од она што е планирано, тоа треба да биде на сметка на друг. И бидејќи цената е намалена на минимум, најдобра опција во оваа ситуација е да барате начин да го зголемите приходот.

Буџетирање "Земи здив"

Вашите пари ви стигаат за скромен, релативно нормален живот. Во оваа ситуација, можете да си дозволите да го планирате вашиот буџет во поопштите категории. Не е потребно да го мерите купениот леб од вчера, на пример, но треба да се придржувате до одреден вкупен износ на трошоци во категоријата. Меѓу можностите за буџетирање е таканаречениот систем-Пликовите на баба. Дистрибуирајте ги вашите пари по категории и ставете ги во различни коверти. Ако ги потрошите парите од пликот - едноставно не трошете повеќе! Само во итен случај може да позајмите пари од друг плик (категорија на трошоци).

Во оваа фаза, особено е важно да се започне со изградба на вашиот личен систем за финансиска сигурност, а првиот чекор е "Итен фонд". Без оглед на тоа колку е тешко, започнете со земање бели пари за мрачните денови. Иако вашите кредитни обврски се проблем, добра идеја е да преземете чекори за да ги завршите побрзо за поефикасно да дишете.

Опција за подобрување на финансиската ситуација во овој случај е да побарате опција за зголемување на приходите и заедно со тоа да го ревидирате детално трошоците и да се обидете да ги оптимизирате.

Финансиско однесување со буџетирање

Вашиот приход е таков што ви дава навистина добар живот, спиeте мирно без да се грижите за сметките и трошоците. Одлично! Но, тоа не значи дека треба целосно да го игнорирате буџетот. Всушност, може и да не ви треба однапред да го планирате и да распределите  пари за купување на нова облека за детето, за вечера со пријателите или за екскурзија, но планот за вашите пари е потребен.

Еве како можете да пристапите. Прво од сите заработени средства одреден дел наменете за штедење 20%, на пример. Дали сакате во иднина да живеете добро, да обезбедите образование за децата, да работите што ви се допаѓа? Бидете сигурни дека ова е така. Добра опција е да ги автоматизирате своите заштеди - така нема да се искушувате за трошење на овие пари, тие едноставно нема да влегуваат во лесно достапна сметка. Потоа одредете ја големината на постојаните  трошоци, обично оние кои се поврзани со сметки, рати за кредити, осигурување, секакви редовни плаќања итн .Определете го износот кој вам ви е неопходен. Остатокот потрошете го на што ќе посакате.

Од: | 01-04-2019 | Категорија: Забава

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat