Треба ли да купам злато?

Треба ли да купам злато?

Можеби сте слушнале  за еврејската мудрост дека е најдобро човек да држи 1/3 од парите кеш, 1/3 - во злато и 1/3-во имот. Се разбира ова е старо клише од времето кога немало акции, обврзници, заеднички фондови и други инвестициски можности кои денес секој кој сака да штеди и инвестира, може да ги користи.

Се разбира, во минатото златото било валута, што денес веќе не е. Во минатото иако императорите правеле монети од злато и сребро, вредност имал и самиот метал. И поради оваа причина, историски, цената на златото е доста стабилна.

Освен неколку потреси покрај големите војни, златото имало доста предвидлива ценовна траекторија и е сосема разбирливо зошто луѓето денес продолжуваат да го сметаат за извор на заштеда. Друга причина за силната историска вредност за него е неговата ликвидност - златото е универзална "валута" илјадници години. Односно, доколку сте имале златен клуч пред 600 или 300 години, сте можеле да купите било што во светот.

Главната причина и улогата на златото да се промени во текот на последните 200 години е токму подемот на хартиените пари и поместувањето на златото како валута. Де факто, исплата со злато е не само забранета, дури и се суди во многу современи држави (на пример, во САД, каде што можете да завршите во затвор). Причината е дека хартиените пари се многу попрофитабилни за политичарите отколку златото.

Замислете да бидете премиер од едната страна и да сакате утре да го нападнете вашиот сосед. Воените акции се скапо "задоволство" - мора да плаќате војници, производители на оружја. Ако вашиот монетарен систем работи со злато, ќе може да располагате само со акумулираните залихи. Ако монетарниот систем работи со хартиени пари, тогаш може да испечатите колку и да е потребно банкноти и со нив да ја финансирате војната.

Се разбира, луѓето не се толку глупави, и порано или подоцна тие го чувствуваат целото ова печатење на банкноти во џебот. Периодично се појавуваат епизоди на висока инфлација (и дури хиперинфлација, ако печатницата на пари работела на многу високи вртежи) кои оставаат болни лузни врз народот и споменот за "старите добра злато" почнува да се зголемува интересот за него. Така цената на златото почнува да расте, тогаш престанува да биде валута и неговата улога е сведена на онаа на инвестициски средства и материјал за изработка на накит /технологии.

Да претвориме некои од нашите заштеди во злато?

Направивме краток историски преглед, за да стане јасно дека свртувањето на заштеди во злато денес не е само враќање кон "добрата стара стабилност" на златото - таа веќе не постои. Цената на златото денеска се формира од однесувањето на милиони трговци, инвеститори и рударските компании, кои од своја страна реагираат главно на стимулите на централните банки, печатарска хартија на пари. Тоа е, ако се претворат некои од вашите пари во злато, не ги претворате во сигурно средство со стабилна и предвидлива цена. Напротив, инвестирајте во имот чија цена е непредвидлива во последно време. На пример, ако менувавте 30.000 денари во злато  пред 5 година, денес ќе бевте во загуба 9000 денари. Ако пак истото го направевте во 2001 година, денес наместо 30.000 денари, ќе имавте 180.000 денари. Тоа не е операција за зачувување на вредноста на вашите заштеди, но ви претставувава насочена инвестиција со сите резултирачки ризици и несигурности.

Така доаѓаме и до одговорот на прашањето дали да купите злато за дел од своите заштеди, ако се чувствувате удобно со тоа како вид ризична инвестиција со соодветна веројатност како за профит, така и за загуба. За целта би требало да имате барем некаква јасност што формира цената на златото, основни познавања за монетарната политика на централните банки, познат толеранција кон загуба и визија како ќе ја управувате инвестицијата- краткорочни и долгорочни очекувања. Ако не ги поседувате овие работи, тогаш инвестирајте во нешто што знаете и се чувствувате пријатно.

* Оваа статија не е препорака за инвестирање или купување на акции.

Од: | 01-05-2019 | Категорија: Забава

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat