Дали знаете да штедите или да трошите?

Дали знаете да штедите или да трошите?

Со тестот на M Кеш откриј каков тип си по природа: подготвен да ги зачувате или да ги потрошите вашите пари?

Ако сеуште немаш приход на желби, ако сеуште не си милионер или милијардер, но финансиски сакаш да си независен, добро е да знаеш кој од двата типа припаѓаш.

Парите имаат различно значење за различни луѓе - едните ги привлекуваат како магнет, а другите се плашат да ги поседуваат. Кај некои парите течат низ нивните раце, кај други пак кои се со многу пониски примања можат да направат капитал или да го достигнат саканото финансиско богатство.

За да ги реализираш твоите финансиски желби, важно е да научиш каква улога играат парите и како да се оснесуваш со нив. Знаењето и читањето на финансискиот темперамент може да ви даде точен одговор.

Финансиските навики не секогаш се појавуваат во чиста форма, понекогаш може да потрошиш многу, друг пат да заштедиш повеќе, и поради таа причина тешко е да разбереш на која категорија припаѓаш.

Штедлив тип: Може да заштеди од различни причини - заради заштеда, за постигнување на одредени цели, или за да му докаже на светот колку е успешен.

Штедливиот вообичаено не е склон кон емоционални купувања во било кое време. Овој тип има две главни линии на однесување - има тенденција да работи и да заштедува умерено или да не работи напорно, но да заштедува многу успешно.

Тип кој троши: Тешко и ретко ги задржува финансиите во своето портфолио, што останува за штедење во банката или "под перница". Не може да се наслони на личните финансии и да ракува со нив, троши на непотребни работи, прави непланирани трошоци и речиси секогаш е во минус. Кон оваа категорија обично спаѓаат боеми, шопинг зависници, луѓе со пониски дохди кои не умеат да ги планираат своите финансии и се впуштаат во избезумени расходи.

ПРОНАЈДЕТЕ СЕ ВО ДВАТА ТИПА СО НАШИОТ ТЕСТ. М Кеш ќе ти постави неколку прашања, кои ќе ти дадат одговор за себе - дали си подготвен да заштедиш или да потрошиш кога имаш пари на сметката.

1. Ден за плата. Која е првата мисла што ќе ја помислиш?
А: Вие ја проверувате вашата сметка и правите заштеди на вашата штедна книшка.
Б: Притиснете го копчето за исплата за вашата нарачка од Амазон, која стои во вашата кошничка и чека една недела за да ја платите.

2. Одлучувааш дека сакаш да одиш на одмор. Каква мисла е во твојот ум?
А: Јас ќе започнам со фонд на заштеда.
Б: Се прашувам што ќе сторам кога ќе пристигнам таму.

3. По цела напорна недела време е за вечера надвор. Што правиш во ресторанот?
А: Го гледате менито за нешто вкусно и по разумна цена.
Б: Пред да нарачате, го прашувате вашиот партнер што сака - предјадења или десерт, или нешто друго ...

4. Одвоите пари од буџетот за забава. Што ќе направиш?
А: Ги тргаш на страна за да можеш да си купиш нешто убаво.
Б: Ги трошиш побрзо од што можете да кажете ”Вашите нарачки се одобрени”

5. Прекрасен ресторан во градот нуди врвна понуда за вечера. Вашата реакција е:
А: Дали е добра идеја и ги имам овие средства во мојот буџет?
Б: "Јас не го посетив местото, прилично добра идеја" и кликнете за резервација.

6. Сакате да го промените вашиот телефон за понов. Како го гледате тоа во време?
А: Можеби по три месеци. Ова ќе ви даде доволно време за да ги поправите вашите тековни заштеди и да започнете нови.
Б: Можеби ова попладне ...

7. Кога купувате облека, кое е првото место што го посетувате?
А: Делот на распродажба.
Б: Нова колекција.

8. Во вашиот џеб ќе најдете 1000 денари. Што велите во оваа ситуација?
О: Јас ќе ги оставам таму.
Б: Погоди, одам на вечера!

9. Овој месец поставивте буџет за облека од 6000 денари. Како изгледа буџетот за облека кон крајот на месецот?
О: 30-ти е во месецот и сè уште не сум купил ништо. Се надевам на една јакна која очекувам наскоро да биде на распродажба.
Б: 30-ти е и имам уште 100 денари. Ќе стигнат ли до следниот месец?

10. Работете со вашиот фонд за неочекувани ситуации. Наскоро ќе ја достигнете вашата цел, што велите вие?
О: Едвај чекам да ја достигнам до целта, само уште малку.
Б: Не можам да дочекам да бидам награден за овој преостанат мал чекор.

Штедлив по природа: Ако најчесто имате одговори на А, тогаш сте тој тип. Вие сте единствени во поставувањето цели, следејќи ги напорно и барајќи најдобар договор. Може да биде тоа "штедлив странец" за другите, но за вас шемата работи совршено. Вие сте тип на човек кој за да ги постигне своите цели секогаш цврсто стои на тлото и работи.
Можете да добиете уште повеќе со тоа што ќе дозволите да поведете некој друг, откако си заштедил многу рационално и планирано. Сепак, правилно е да уживате во плодот на вашите напори. Ако сте штедлив по природа, можете да станете многу мудар човек.

Трошач по природа: Ако најчесто одговориш на Б, тогаш ти си таков тип. Ова може да значи дека сте со слободен дух кој сака да живее во моментот и секако дефинитивно знаете да се забавувате! Вие сте одлични во трошењето на вашите пари и исто така можете да бидете многу дарежливи кога станува збор за давање далеку.
Можете да бидете уште подобри во финансискиот план со учење на поголема трпеливост и правење планови и разумни купувања. Обично се сметаат за спонтани купувачи и дејствуваат според нивниот импулс. Можеш да се пробиеш со учење да дадеш приоритет на важните работи.
 

Од: | 23-10-2017 | Категорија: Брз кредит

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat