Финансиска еволуција кај човекот

Финансиска еволуција кај човекот

Секој од нас еволуирал финансиски во текот на годините и има изградено финансиска култура која му помага да го реализира својот живот како возрасен и како поединец.

Во некои случаи, еволуцијата на свеста во сите аспекти се јавува во позрела возраст, во други - во тинејџерски години. Ако сватите дека сте на почетокот на овој пат, вашиот подарок е далеку од вашите соништа, а при тоа одамна ви изминале тинејџерские години , тоа не треба да ве демотивира. Сосема е можно да се направи вашата финансиска еволуција реалност дури и сега. За тоа никогаш не е доцна.

М Кеш ќе ви каже како обично се случува финансиската еволуција и свесност за некоја личност. Постојат неколку фази во текот на животот кои секој од нас ги поминува и тие се опишани во следните редови.

Детство и тинејџерска возраст

Сè започнува со првите часови кои децата ги учат во семејството и нивните родители. Но, најважната лекција за учење во нашиот развој е дека сè зависи од нас самите.

Не постои универзален план за постигнување на финансиска независност, бидејќи целите на секое семејство се различни. Тие се определени од местото каде што живее семејството, кој е приходот на родителите, кој е нивниот стил на управување со пари, како ги пренесуваат моралните и материјалните вредности на нивните деца, какви се нивните амбиции и желби за иднината. Со копирање на однесувањето на нивните родители, детето го добива својот прв финансиски модел на однесување. Тој, исто така, ги добива своите први пари во ви д на џепарлак од неговите родители. Со нивна помош, децата учат мудро да ги трошат парите и да ги распределат, така што тие се доволни за времето кога нема да добиваат други финансиски средства.

Во светот на постарите 16 - 25 години

Првиот судир со возрасниот свет е денот кога детето почнува да живее далеку од нивните родители. Ова е најчесто точка во која оди на универзитет или ќе најде работа. Чувството за финансиска независност е особено силно, кога ќе се појави првиот сопствен автомобил, самостојните патувања, забава, понекогаш дури и семејство. Трошоците почнуваат да ескалираат. Ова бара сериозно финансиското планирање да започне. Секој треба да посвети посебно внимание на нивната финансиска писменост и пропусти за да се избегне да се прават грешки. Многу често успехот во зрелоста зависи токму од овие први години на независност. Затоа, колку е посилен стремежот на младите во оваа возраст да се надополни наученото до моментов и да се едуцираат дополнително, толку поголем е шанса тие да воспостават еден стабилен и финансиско мирен начин на живот.

Зрелост во годините 25-50 години

Многу често, во оваа возрасна група се јавува одвојување од семејството и создавање на сопствено семејство. Ова води кон развој на нови финансиски вештини и обврски. Личниот буџет станува семејство, семејните трошоци се зголемуваат. Обезбедување на финансиски тампон е потребно најмалку 6 месеци пред тоа. Долгорочните заштеди за иднината на децата во семејството, сопствен дом и други поголеми трошоци се неизбежни. Исто така, време е заедничко донесување одлуки и развој на заеднички планови. Во овој период, развојот на осигурувањето и финансиската писменост е клучен. Емоционалните трошоци треба да бидат минимизирани и строго контролирани од страна на двете деца и возрасни. Треба да се размисли и за генерирање пасивни приходи.

Изградба на финансиски план до крајот на животот е многу апстрактен поим, но сепак треба да се одвои време и да се помисли за пензиско обезбедување и правилно инвестирање на приходите.

Инвестирањето во здравството е неопходно во многу европски земји. Македонија и натаму останува во позадина поради една или друга причина. Но, тоа е многу важен дел од патот кон сопственото финансиско спокојство, затоа не го потценувај. Здравствените фондови и најмногу осигурување се достапни во форма на штедни сметки, што е уште една причина да размислиш за тоа.

Годините 60 +

Децата конечно се надвор од семејното гнездо. Доаѓа време кога, ако имате правилно изградена финансиска пирамида, во овие години ќе можете да уживате во добро здравје, блиски и далечни крстарења, за да им помогнете на вашите деца, а не да ви претставува товар. Тоа е возраста за пензионирање која треба да ви даде слобода да уживате во детски и слободни работни години.

Тука доаѓа пасивниот приход. Ако сте успеале да создадете таков, тогаш на таа возраст ќе почувствувате најголема корист. Вие останувате мудро да управувате и да се занесете во долгоочекуваната пауза.

Без оглед на вашата возраст и фазата на финансиската еволуција во која сте, многу е важно да се запознаете со заемот како инструмент за плаќање. Затоа M Cash ви нуди да аплицирате за кредит секогаш кога имате недостаток или итна потреба за пари. M Fix е кредит до 70.000 денари, што добивате брзо и лесно и можете да плаќате според вашите финансиски можности.
 

Од: | 20-09-2017 | Категорија: Брз кредит

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat