Годишен буџет: планот без кој не можеме

Годишен буџет: планот без кој не можеме

 Дали сакате да го намалите стресот од  недостатокот на пари, од неочекувани трошоци? Сигурно нема човек кој не се стреми кон спокојство и контрола врз финансиската состојба. На почетокот на новата година добра идеја е да свртите нова страница во вашите финансии. Првиот чекор е да го составите годишниот буџет. Дефинираноста на приходите и расходите не само што ќе донесат мир во вашето домаќинство, туку исто така ќе ви покажат начин како да ја подобрите финансиската состојба. Еве ги нашите совети како да се справите со овој предизвик.

Бидете во добро расположение!

Седнете заедно со вашата нежна поливна (или сами) ,почастете се пијалок и насмевнте се. Позитивните ставови и пријатната атмосфера помагаат да се справите со непријатни задачи.

Подгответе се!

Секој има различен начин како да го води буџетот- тоа може да биде на лаптоп, таблет или апликација на телефонот - не е важно, важно е да се чувствувате удобно. Подгответе документи кои се релевантни за вашите приходи и расходи, како што се сметки, кредитни договори и така натаму.

Опишете и планирајте го приходот!

Овој дел веројатно ќе ви одземе помалку време од делот со расходите- ситуацијата е јасна за повеќето луѓе со големи заработувачки. Но, покрај редовната плата, важно е да се разгледаат и да се вклучат и други извори на приходи ако имате - кирии, такси, одредена алиментација и така натаму.

Разгледајте ги трошоците!

Тука ќе треба да се вооружите со трпеливост, време и потребните документи - сметки, договори и повеќе. Но, немојте да очајувате, бидејќи резултатот е достоен за тоа. Дури и ако се најдете во"црвена" зона, ќе имате јасна состојба и ќе може да барате начини за надминување на тешкотиите.

• Еднократни годишни трошоци

Започнете со големите еднократни трошоци на годишно ниво. Иако за секое домаќинство тие се различни, најчести се:

• автомобил: осигурување од COS, каско осигурување, редовна годишна регистрација

• сопственост на имот: локални даноци и такси, осигурување на сопственост на домот

• планирани патувања, одмори

• Големи набавки (и помали, како што се обновување на зимската гардероба на децата)

• планирани реновации

• образование: ако вие или вашите деца посетувате одредени курсеви, тие обично се плаќаат еднаш или двапати годишно.

Откако ќе ја направите вашата листа, измерете ги трошоците и поставете ги по месеци. Само тогаш можете да процените дали може да ги надминете без проблем во соодветниот месец или ќе треба да направите план како да ги зачувате потребните пари за одреден временски период.

• Месечни трошоци

Планирањето на вашите месечни трошоци не треба да ви биде посебен терет- доколку редовно го планирате буџетот. Во спротивно, започнете веднаш со планирање на буџетот. Можеби ќе ви биде тешко во почетокот, но постепено ќе ви стане навика. И несомнено ќе ги почувствувате придобивките!

Започнете со т.н. "Фиксни трошоци". Ова се трошоци кои не се менуваат значително со текот на времето (различни месеци) и затоа може да се предвидат. Освен сметките за домаќинствата, тука вклучете ги и придонесите за вашите долгови - заеми, лизинг, обврски - како и други "тешки" трошоци за домаќинството.

Следните се "лебдечки" трошоци - оние што е тешко да се предвидат, но кои можете да ги намалите без особена вознемиреност. На пример - забава, облека, храна (луксуз) / пијалаци, гориво за автомобилот итн.

Момент на вистината: споредба на планираните приходи и расходи

 Внимателно подготвениот буџет ќе ви даде јасна претстава за вашата финансиска состојба и за проблематичните области. Дури и ако не ви се допаѓа не очајувајте, размислете и планирајте како да ги "намалите" проблемите.

Штедетње: ставете ја оваа категорија како задолжителна во вашиот план

Дали знаете за "златното правило" во управувањето со лични финансии - "најпрво плати"? Ова значи да одделите одреден процент од буџетот за штедење,  8-10 % од вашиот приход, а остатокот да го распределите за трошоците. Со други зборови, вклучете заштеди во вашиот месечен буџет.

Доброто, реалното планирање и конзистентност во спроведувањето на планот се залог за постигнување на посакуваниот финансиски мир и стабилност. И уште нешто - не можете да ја подобрите вашата финансиска ситуација, ако се потпирате исклучиво на ограничување на трошоците. Сепак, постои одредена граница ... Подобрата опција е зголемување на приходот. Навистина, лесно е да се каже, тоа е потешко да се направи. Потребна е иницијатива и адаптибилност, учење и квалификација. Но, ова е единствениот начин да се изгради животот за кој сонувате.

Од: | 15-01-2019 | Категорија: Забава

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat