Како да ги намалите сметките во есенската сезона?

Како да ги намалите сметките во есенската сезона?

Есента е веќе тука. И со доаѓањето на ниските температури, исто така доаѓаат високите сметки во домаќинството.

Една од главните причини зошто многу луѓе не ја сакаат студената сезона е токму тоа - високи сметки за електрична енергија и тројно поголемите трошоци за греење.

Се разбира, секогаш постојат трикови со кои можете да ги намалите сметките во студените денови и да ја регулирате потрошувачката на енергија во домот.

Еве неколку совети за кои можете да заштедите пари и во исто време да имате повеќе енергија за заштеда на енергија:

  • Обрнете внимание на деталите

Дури и кога во домот во кој живеете има добра изолација и силни уреди за греење, тоа не е гаранција дека проблемот со потрошувачката на енергија е решен. Всушност, топлината секогаш наоѓа начин да "избега" од просториите низ малите отвори. И заедно со топлината оди и енергијата што се обидувате да ја зачувате. Токму затоа, за да ја намалите загубата на топлина во еден простор, осигурајте се дека ќе ги запечатите малите места од каде што може да излезе топлиот воздух. Пополнете ги празнините, вклучувајќи го и системот за вентилација. Не заборавајте ги отворите под прозорците и вратите - ова се некои од главните "влезови" на студениот воздух од надвор. Со користење на овие мали трикови ќе ја одржувате топлината дома и ќе го ограничите влегувањето на ладниот воздух.

  • Никогаш не е предоцна да направите изолација во вашиот дом

Ако немате посебен буџет за домашна изолација, никогаш не е предоцна да го сторите тоа. Дури и на почетокот на есента. Имајте на ум дека добро поставената изолација ќе обезбеди одржување на топлината во просториите и ќе претставува пречка за пробивање на студот. Освен студот, изолацијата е одличен начин да го задржите вашиот дом далеку од топлина во текот на летото. Запомнете, на долг рок, изолацијата ќе ве спаси со високи сметки за греење. И додека тоа е скапа инвестиција, ако аплицирате во М Каш, брзо и лесно ќе ги добиете парите што ви се потребни за да го обезбедите најдоброто за вашето семејство.

  • Прилагодете ја употребата на топла вода

Покрај електричната енергија, употребата на вода, исто така, значително се зголемува за време на студените денови. Една од првите работи што треба да направите пред зимата е да ги проверите сите протекувања . Дури и ако протокот е мал и може да не е значително, во пракса ова може да предизвика да изгубите литри вода што ќе треба да ја платите.

Ако сакате да ги намалите сметките и во исто време да не трошите вода, тука се и некои совети:
- Стопирајте ја водата додека ги миете забите.
- Додека миете садови , не дозволувајте топлата вода да тече цело време.
- Користете ја само машината за перење алишта и машината за миење садови кога е полна.
- Земете пократки тушеви.

Уште еден ефикасен начин за регулирање на користењето на водата дома - инсталирање на тушеви за заштеда на вода.

  • Вложувајте во светилки кои се наменети за штедење односно штедливки

Како што зимата се приближува, деновите стануваат пократки, а тоа нè тера да ги оставиме светилките вклучени подолго време. Со цел да не страда вашиот буџет од високи сметки за струја, добра идеја е да набавите светилки за заштеда на енергија. Ве советуваме, секогаш кога е можно, да го замените стандардното светло со она штопомалку троши. Покрај тоа што овие светилки траат подолго ,иновативните LED сијалици, ќе ви заштедат доста пари.

  • Одберете квалитетни прозорци

Доброто стакло може да влијае на трошоците за енергија на скоро 70%. Значи, добра идеја е да размислите за прозорците дома, или само како да имате совршена топлинска изолација.

  • Исклучете ги уредите што не ги користите

Лаптоп полначи, телефони се некои од основните работи кои често се вклучени во штекерот. Колку често ви треба. Ако вашиот лаптоп е веќе наплатен на 100%, тој дефинитивно не мора да биде вклучено во полначот цел ден. Ова е нешто што не може да забележите, но всушност трошите многу електрична енергија. Се разбира, истото важи и за осветлувањето дома: ходникот и бања на пример, се дел од просториите во кои не треба секогаш да е вклучено светлото.

  • Користете иновативни апарати кои се програмирани за да заштедите помалку енергија

Дури и по повисока цена, модерната опрема за бела техника е направена за да заштеди енергија, па оттука и пари. Инвестицијата е повеќе од корисна, со оглед на тоа што на пример, фрижидер се користи најмалку 10 години. Ако мислите дека нема да можете да го снабдите вашиот дом со нова и современа опрема за да заштедите пари во текот на зимата, тогаш ви нудиме да се обатите на M Cash. Со Credit M Fix можете да купувате сè што ви е потребно за да го направите вашиот дом пријатен во зима. Онлајн или во продавница - М Фикс е поволна алтернатива за брзи пари да се инвестираво она што ви треба на разумен начин.
 

Од: | 06-11-2017 | Категорија: Брз кредит

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat