Како да се справите со летните проблеми во буџетот?

Како да се справите со летните проблеми во буџетот?

Доколку сте меѓу луѓето кои добро го планирале нивниот буџет за престојните одмори и се придржувале до него, тогаш овој натпис не е за вас. Меѓутоа, за многумина, ситуацијата е поинаква. Луѓето како резултат на своите емоции,  често си велат: "Што е тоа, еднаш се живее, нема да ги броиме парите".

Ние ве охрабруваме, сепак, за момент да ги оставите емоциите настрана и да пристапите рационално кон интуицијата дека не е се во ред со вашите финасии :)

Зошто СЕГА да се справите со празнините во вашиот летен буџет?

Одговорот е јасен: бидејќи се ближи летото, а традиционално оваа сезона "одзема" многу пари - било да е тоа за домаќинство, за обновување на гардероба или за почетокот на учебната година, во случај кога имате ученик во семејството. И доколу пронајдете сериозна "дупка" во буџетот, ќе имате време да се справите со ситуацијата.

Што да направам?

1. Идентификувајте го износот на "штета" и како е предизвикана

Можеби не сте свесни за тоа колку пари сте потрошиле на одмор. Причините можат да бидат различни - на пример, плаќате со картичка или пари, без многу размислување. Како прв чекор, прегледајте ги трансакциите за вашата банкарска картичка - најлесно е ако користите електронско банкарство. Во врска со кредитната картичка е јасно - дали користите заем и мора да го вратите назад. Ако најчесто користите дебитна картичка, добро е да проверите две работи: достапност и дали сте го користеле дозволеното пречекорување.Со други зборови, ако имате одобрено пречекорување на вашата дебитна картичка, можно е да сте го искористиле.Во овој случај, кредитот автоматски ќе биде вратен од следното надополнување на дебитната картичка, при што ќе ви останат помалку средства.

2. Подгответе го вашиот буџет

Без разлика дали трошите за заштеда која ви е потребна за други цели, или сте користеле некој вид кредит, важно е да го разгледате ова прашање. Добра идеја е да ги разгледате вашите месечни трошоци и да размислите како може да ги намалите. На пример, избегнувајте да влегувате во трговски центри и продавници - па затоа нема да бидете во искушение со ветување од "70% продажба". Користете заштеди за покривање на доспеаните долгови или за надополнување на заштедите.

3. Пополнете ги финансиските "дупки"

Кредитна картичка: Паметно е да се обидете да ги исплатите долговите во најкус можен рок, најдобро во т.н. "Грејс период". Немојте да бидете во искушение да плаќате само минимална рата, бидејќи износот на вашите долгови значително ќе се зголеми како резултат на зголемувањето на каматните стапки.

Дебитна картичка: Ако сте користеле дозволено пречекорување, намалете ја месечната потрошувачка со износот на пречекорување. Значи, следниот месец ќе почнете од нула- без задолжување.

"Исцрпени" заштеди: Ако сте го користеле вашиот фонд "Бели пари за црни денови" за финансирање на летниот одмор,  крајно време е да ја прекинете оваа практика. Пополнете го вашиот фонд за итни случаеви што е можно побрзо, заштедувајќи за да ги покриете трошоците за живот за најмалку 6 месеци.

Од: | 01-04-2019 | Категорија: Забава

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat