Како да се стекне навиката за штедење?

Како да се стекне навиката за штедење?

Дали имате навика за штедење? Дали успевате да заштедите малку секој месец или пак живеете од плата за плата? Дали живеете како автопилот или имате навики кои ви помагаат да водите финансиски одржлив животен стил? M Cash ќе ви помогне да го разберете одговорот на овие прашања во следните редови.

Важно е да знаете дека навиките овозможуваат одредени автоматски реакции во секојдневниот живот и ако развиете навика за штедење, веднаш ќе почувствувате финансиско олеснување.

Без оглед колку години сте, ако немате такви навики, можете да ги изградите и да ги надоградите во која било точка од вашиот живот.

Преку вашите финансиски навики, го дефинирате вашиот статус и можете безбедно и точно да се искачите по скалилата на вашата финансиска слобода. За секоја навика, покрај потребното технолошко време, потребна е силна мотивација. Кога ги имате овие две компоненти, наоѓањето на вистинска стратегија и резултатите наскоро ќе бидат достапни.

Важно е да се запрашате неколку прашања. Зошто сакате да ја подобрите финансиската состојба, зошто сакате да заштедите, зошто сакате да ја развиете финансиската култура? Одговорот на овие мотивациони прашања, исто така, ќе ви даде правилен став кон парите како средство за трошење, заштеда или правење подароци.

Добро е да се знае и за што ќе заштедите. Заштеда за акумулација на капитал, за нов дом, автомобил, обука на децата, обезбедување на староста или покривање на трошоците за здравствени услуги и патувања.
Интернет просторот може да ви помогне на неверојатно многу начини и со различни стратегии за штедење. Дури и ако немате навики за штедење, можете да ги совладате онлајн.

Контролирајте ги скриените емоционални фактори

Немојте да бидете измамени од вашата емоционална состојба. Рекламите често ќе ве натераат да направите несвесно купување, а вашата емоционална состојба исто така може да предизвика неоправдано купување. Па подобро да го напуштите купувањето во подоцнежна фаза и да размислите дали навистина ви е потребно или само дејствувате импулсивно. Ако може да избегнете импулсивно трошење пари, тоа ќе ви помогне да заштедите значителни суми во иднина.

Откажете се од непотребното

За купување, користете правило од 10 секунди. Запрашајте се зошто сакате нешто да поседувате, прво дали е неопходно нешто да купите, дали можете да се чувствувате добро без тоа, дали веќе имате такво нешто. Не е потребно да навлегуваме во крајниот јапонски минимализам, но можете да се разделите со хаосот од непотребни предмети околу себе. Помалку работи носат повеќе емоционална слобода и поголеми заштеди зад себе.

Разликувајте ја цената од вредноста

Трговецот е заинтересиран за тоа по која цена ќе ви продаде нешто, а вие треба да се интересирате за тоа колку е вредно тоа за вас.

Семејни заштеди

Колку што е можно намалување на трошоците за електрична енергија, вода, греење, одржување во домот, интернет услуги, изнајмување.

Пазарувајте паметно

Направете разлика помеѓу она што ви е потребно и желбите, бидејќи импулсите на желбата купуваат многу повеќе и трошат поголеми количини. Споредувањето на цените низ различни синџири е добра алтернатива за заштеда на трошоците. Исто така, користете го онлајн-маркетингот, бидејќи со купувањето преку Интернет можете да заштедите навистина значајни количини.

Немојте да бидете измамени од попусти при купување на краткорочни производи. Научете како да купите стока со добар квалитет. Ова само по себе ви заштедува многу.

Прегледајте ги вашите трошоци

Колкав е износот што го издвоивте за цигари и алкохол, за пабови и други задоволства? Ако успеете да намалите некои трошоци, сепак, штетни навики, тогаш вашите трошоци драстично ќе се намалат.
Цена и модерен бренд

Ако се бранувате од модни брендови и трендови, бидете внимателни колку е потребно да плаќате за истата стока, многу повисока цена. Често плаќате повисока цена, не поради квалитетот, туку поради името на брендот.

Не ја занемарувајте сезонската продажба во големите малопродажни синџири, давајте заштеди за тоа. И не заборавајте: купувајте не затоа што можете да добиете попуст, туку затоа што ви треба.

Слободно време

Претприемачите дошле до заклучок дека луѓето трошат најмногу пари не за храна или за спиење, туку за слободно време. Затоа, треба да обрнете посебно внимание на трошоците што ги правите кога сте слободни.

Вашите опции за зачувување се многу. Важно е да ја изберете стратегијата за заштеда и да ја претворите во навика.

М Кеш сака да ги акумулирате ненаменските заштеди. Но, додека тие се зголемуваат, можете да го користите M Fix кредитот за да ги подмирите неочекуваните трошоци.
 

Од: | 24-11-2017 | Категорија: Брз кредит

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat