Кои луѓе не треба да ги слушате кога станува збор за финансиски совети

Кои луѓе не треба да ги слушате кога станува збор за финансиски совети

Дали и вие имате безброј познаници кои делуваат како експерти во голем број области кои бараат значителен обем на образование и искуство?

Можеби одговорот е да. Сите ние имаме "познавач" во нашиот круг блиски луѓе кои можат да дијагностицираат било каква болест. Или вашиот семеен пријател кој веднаш знае што е чудната бучава во вашиот автомобил. И, се разбира, не смееме да го пропуштиме пријателот кој го имаме - оној кој секогаш има поглед на тоа како ги обработуваме нашите пари и ни дава совет дури и без да го бараме.

Самопрогласениот финансиски советник е оној кој е среќен да ви каже какви се вашите итни трошоци и кои не се приоритетни. Самовработениот финансиски советник обично се обидува да го објасни вашиот пристап кон пензионирањето. Меѓутоа, ова лице нема дозвола да ве извести како вистински финансиски советник. И во теорија, и во пракса - има некои луѓе околу нас чии совети не се многу корисни за нас, и тие дури можат да ни наштетат кога станува збор за лични финансии.

Несаканите или непрофесионалните финансиски совети може да изгледаат доволно безопасни, но во реалноста, последиците од некомпетентноста на некој може да бидат долгорочни и штетни за вашата финансиска стабилност.
Како да се заштитиме од овие луѓе во нашите животи од нивните несакани совети? Еве неколку кратки препораки прилагодени на точниот тип на "финансиски експерт":

1. Колеги и блиски пријатели
Вие поминувате многу време со вашите колеги. Можеби и повеќе време отколку со вашето семејство. И ако минувате долго време со друштво, вашите колеги може да се чувствуваат како вашето семејство. Но, тоа не значи дека тие се квалификувани да ви дадат финансиски совети.
Се разбира, вашите колеги може да знаат нешто за вашата плата, па дури и да имаат многу идеи за финансиската состојба на компанијата во која работите заедно. Но, овие колеги тешко знаат нешто за целите на вашиот живот, вашата семејна ситуација или финансиско планирање воопшто.
Ако имате блиски пријатели, можете да споделите сè со нив, вклучувајќи ги и финансиските ситуации во кои спаѓате. Но, тоа не значи дека ги знаат сите детали за да ви дадат вистински совет.

Вашите пријатели веројатно не се свесни за вашата состојба и за вашиот статус пред финансиските институции. Овие детали се клучни за креирање на финансиски план. Нема ништо лошо во слушањето на идеите на вашите колеги и пријатели. Многу често, тие исто така биле во слична ситуација како и вие сега, но тоа не значи дека треба строго ги следите нивните упатства. Секогаш имајте на ум совети на професионалци во финансиската индустрија, а не само луѓе кои мислат дека имаат искуство со финансии. Тие не можат да имаат целосен пристап до сите детали од кои зависи вашата финансиска иднина.

2. Некои членови на семејството
Вашето семејство може да биде составено од луѓе кои ви даваат одлични совети за животните трикови, но не мора секогаш да ги слушате нивните финансиски препораки. Дека вашите роднини сакаат да ви помогнат не мора да значи дека можат и се компетентни да го сторат тоа. Многу е веројатно дека нивниот став кон парите нема никаква врска со вашите лични финансии. Сепак, тие сè уште можат да одат од нивната гледна точка и да ја видат секоја ситуација преку сопствената призма без да бидат свесни за вашиот емоционален став.
Роднините ја немаат објективноста на советувањето која ја поседува финансискиот советник, каде што нема лични предрасуди.

3. Луѓе со повеќе пари од вас
Оваа категорија ги вклучува оние кои имаат или се чини дека имаат многу пари, што не значи дека знаат што прават финансиски. Бидејќи многу често, тие може да имаат стекнато богатство без да бидат информирани претприемачи и разумни инвеститори.

Секогаш е добро да ги преземете работите во ваши раце, па не двоумете се да се обаратите во М Кеш. Благодарение на тоа, брзо и без непотребни објаснувања ќе се справите со привремените финансиски неповолности.
 

Од: | 12-06-2018 | Категорија: Забава

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat