Кои се финансиските грешки кои не смеeш да си ги дозволиш?

Кои се финансиските грешки кои не смеeш да си ги дозволиш?

Секој мечтае да ги оствари своите соништа и да ги постигне своите цели во професионален и личен план. Сите знаеме дека, сепак, финансиските можности се главен фактор за остварување на овие соништа. Без разлика дали целта ти е да купиш ново живеалиште, да си купиш омилен бренд автомобил или да започнеш свој бизнис, тогаш почетната инвестиција ти е потребна и најчесто ја добиваш од банка или небанкарски кредитирање институција.

За да се здобиеш сепак со саканите готовина, првично треба да се изгради еден стабилен финансиски план и стратегија како да се претвориш во посакуван кредитобарател од секоја банка. За таа цел, се разбира, добро е да ja следиш не само стратегијата, туку и планираниот буџет, за да не им дозволиш на финансиските грешки да ти ги попречуваат амбициозните планови.

Кога станува збор за финансиски грешки - има такви кои се премногу често дозволени, особено од младите луѓе кои донесуваат избрзани одлуки. Токму затоа сме подготвени да направиме селекција на најопасните финансиски решенија кои би се рефлектирале негативно на плановите за твојата спектакуларен иднина:

  • Недостатокот на фиксен буџет

Тоа да немаш структуриран месечен буџет и да ја трошиш платата, главно за импулсивни купувања, без да правиш прелиминарен распоред на важните трошоци, всушност е сериозна грешка која има последици. Во пракса, изградбата на буџет кој содржи планирани во даден период, важни приходи и задолжителни трошоци, игра корисна улога во иднина за фонансиска независност. Тоа е начин да се навикнеш да правиш прво задолжителните плаќања и распределба на средствата за најважните работи, а дури потоа, да мислиш за дополнителните купувања, како на пример, нов електронски читател на книги.

Токму благодарение на буџетот, ќе можеш да препознаеш кога нешто е неопходно да купиш и кога би било подобро да се замени со нешто друго што ти е навистина неопходно.. На пример, наместо да си купиш нова и скапа кола, можеби е подобро да избереш автомобил кој не е последен модел, но пак е на пониска цена. Така со остатокот од пари за автомобил, ќе можеш конечно да си ја купиш машината, која исто ти е крајно неопходна. Сличните решенија некогаш треба да се разгледа повнимателно и користењето на буџет во случајот, е одлична идеја, која ќе ти биде од корист.

  • Недостаток на кредитна историја

Ако мислите дека недостатокот на секакви добиени кредити од банки, зборува добро за тебе како иден кредитобарател на заем за бизнис на пример, всушност не е точно така. Во пракса, претходна изградба на кредитен рејтинг и добра кредитна историја е одличен и апсолутно правилен начин, да добиеш голем кредит во иднина. Ако планирате да започнете сопствен бизнис на пример, најверојатно ќе ти биде потребна огромна инвестиција која е многу полесно да ја добиеш, ако веќе си сигурен кредитобарател пред банкарските институции. Но, како тие ќе те ценат како таков? Се разбира, имаат пристап до целата твоја кредитна историја, која покажува колку беспрекорен исплатувач си бил во текот на годините, и колку редовно си вршел исплата на рати за кредити. Во случај на недостаток на вакви податоци за тебе,тогаш можеби одлуката на кредитирањето ќе биде донесена потешко.

Токму затоа, ти препорачуваме да размислиш порано за кредитниот рејтинг пред различните финансиски компании. Затоа тие советуваме, при потреба од дополнителни финансиски средства без грижа да аплицираш за кредит од М Кеш. Користи ги средствата мудро,врши исплат на ратите редовно и на тој начин ќе го направиш првиот чекор кон градење на добар кредитен рејтинг.

  • Се потпираш само на кредитни средства

Да се потпираш единствено на средствата од кредити, исто така не е добра идеја, имајќи предвид дека можете да ти доспеат долгови кои не ги враќаш редовно кон финансиски компании, што ќе се рефлектира врздоброт кредитно досие. Ако располагаш со многу кредитни алатки многу е лесно да трошиш повеќе отколку што може да вратиш во рок. Не заборавај дека секое одложување на плаќање на кредит, се истакнува во кредитниот регистар и присуствува таму за период од 5 години. Сето ова е видливо за секоја финансиска институција.

Откако си свесен за најпопуларните финансиски грешки кои не се дозволени, веќе можеш да преземеш активности со кои нема да дозволиш слични решенија да наштетат на твојата независна иднина.

Од: | 22-08-2017 | Категорија: Брз кредит

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat