Најдобрите начини како брзо да изградиш кредитна историја

Најдобрите начини како брзо да изградиш кредитна историја

Доброто кредитно досие е критичен фактор за градење на финансиска стабилност, стекнување на ново живеалиште или купување на сосема нов автомобил. Се повеќе млади луѓе планираат да ги исполнат своите соништа, токму со помош на голем износ на кредит кој ќе ги финансира нивните идни проекти. Недостатокот на кредитната историја би била сериозен проблем. Без разлика дали имаш 25 или 35 години, добрата кредитна историја е нешто за што е добро да го размислиш однапред. Благодарение на неа ќе можеш да располагаш со поволни кредитни картички, да имаш автомобил на лизинг и да добиеш одобрување за хипотека.

Запознај се со најважните работи за кои кредитната историја е решение:

Голем висина на потрошувачки кредит – каматната стапка за кредитот зависи директно од кредитното досие, особено кога станува збор за кредит од банкарска институција. Или со други зборови – може да биде одобрена за заем дури и да немате никаква кредитна историја, но каматата во тој случај ќе биде повисока од стандардната. Ова е една од причините да се здобиете однапред со добра кредитна историја.

Хипотека – дефинитивно ова е една од најголемите трошоци кои ќе ги направите во животот. И во случај да одлучите да направите таков чекор, за да имате сопствен дом, тогаш недостатокот на кредитната историја ќе биде погубна за вашите планови.

Наем на автомобил – како што веќе рековме, новата кола за која оддамна сонувате, може многу полесно и побрзо да ја добиете доколку земете профитабилен кредит. Ваквото купување пак, бара доста парични средства, поради што кредитните институции ќе бараат кредитно досие со цел да се убедат дека вие сте сигурен позајмувач.

Кредит за основање бизнис – Не се во мал број младите луѓе кои прават планови за сопствен бизнис. Главниот проблем кој произлегува тука е првичното финансирање. Тоа може да се добие мошне брзо преку кредит од банка или небанкарски институции. Се разбира, уште еднаш кредитната историја е од огромно значење.

Сега, откако знаете зошто толку ви е потребна добрата кредитна историја, ви предложуваме како да изградите една таква за краток период.

Дознајте кои се најбрзите и најефикасни начини кои ќе ви бидат од корист за идното добро кредитно досие:

Сигурна работа е најсилниот старт:

За да добиете кредитна картичка или кредит, прво треба да имате одредени приходи, по можност стабилни и регуларни. За да се здобиете со такви, треба да започнете со работа. Без разлика дали ќе бидете ангажирани според час или со полно работно време, фактот дека имате месечни примања е основен за започнување на кредитната историја. Не заборавајте дека е многу важно да не ги менувате своите работни места. Добро е да имате стаж кај конкретен работодавач најмалку 1 година. Во случај, доколку ја менувате работата во 1-2 месеци, тоа сигурно нема да има позитивен ефект врз вашето досие.

Отворете банкарски сметки

Доколку имате отворено банкарска сметка пред многу години, во контакт со гимназија или универзитет, тоа всушност се јавува како добра практика. Дефинитивно банкарските сметки нема да го подобрат автоматски кредитниот рејтинг, но се индикатор кој би имал важна улога за идно одобрување на кредит од банкарска институција.

Кредитна картичка – скриено оружје

Дебитните картички се практични и можете да ги користите за голем број купувања, но имаат и еден минус и тој е дека не учествуваат во градењето на кредитното досие. Без разлика дали е издадена од банка или небанкарска институција, тоа е платежно средство, кое е совршен помошник за секој. Треба да знаете дека воопшто не е потребно да имате висок кредитен лимит за да ја користите бесконечно кредитната картичка. Ако никогаш досега не сте имале таков инструмент, тоа најверојатно е лимитот кој ќе биде распределен, во не големи димензии, но сепак доволен да вршите купувања. На овој начин ги зголемувате информациите во вашата кредитна историја, која докажува, не само што можат да ви бидат доделени средства, туку и дека знаете мудро да ги управувате. Запомнете дека малите купувања исто така се од значење, под услов придонесите да се плаќаат навреме. 

Од: | 09-05-2017 | Категорија: Брз кредит

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat