На што да внимаваме при брз кредит

На што да внимаваме при брз кредит

Во првиот дел од написот воведовме неколку важни точки што треба да ги разгледаме пред да продолжиме да го потпишуваме договорот за кредит. Еве што е добро да се биде свесен!

Пред да го потпишете договорот, треба да го прочитате и што е најважно, да го разберете. Со потпишување, вие се согласувате со условите на договорот.

 

Сето тоа е во договорот

Во разговорите со потрошувачите, слушнав поплаки за "Јас платив дополнителна рата" неколку пати. Дали е тоа возможно? Во пракса, тоа не е. Терминот и отплатата, вкупниот износ на долгот и придонесите мора да бидат опишани во договорот. Понекогаш имате еден месец, па дури и малку повеќе пред првата рата. Тогаш може да биде заблуда дека веќе е поминато и ви се чини дека крајниот рок е продолжен. Чувајте ги сите документи за платени.

Запомни кога е крајниот рок за секоја рата и кога треба да платите ако денот е исклучен. За многу од брзите кредити, дури и денот или две заостанати долгови значат дополнителни трошоци. Задоцнетите надоместоци и лошите трошоци за кредитот не се вклучени во Април - но конечно се платени од нерегуларен клиент.


Предвремена отплата

Сакате да го отплатите кредитот што е можно поскоро? Можете, но треба да имате на ум дека за заеми со фиксна камата, како што често се нарекува. "Брз" кредити, ќе мора да платите такса. Може да се движи од 0,5% до 1% на припејд износот. Висината на надоместокот е до 1% доколку остатокот од договорот останува повеќе од 1 година и не повеќе од 0,5% ако преостанатиот период е помал од 1 година.

 

Одбивање на кредит

Законот (LPC) ви дава право да го откажете вашиот кредит во рок од 14 дена од потпишувањето на договорот. Ова, сепак, се однесува на кредити над 400 долари. При остварувањето на ова право, мора да испратите известување до доверителот и да го вратите пристигнатиот износ и каматата за периодот. Мора да се вратите во рок од 30 дена откако сте го испратиле известувањето

 

Нашиот совет

Последно, но не и најмалку важно - не ги користете услугите на компании со лоша репутација, и во никој случај не позајмувајате од нерегистрирани на БНБ.

Од: | 12-06-2019 | Категорија: Забава

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat