Нова година – нов почеток. Кои финансиски навики ќе ни донесат успех?

Нова година – нов почеток. Кои финансиски навики ќе ни донесат успех?

Секоја нова година се дочекува со радост и надеж од повеќето луѓе, со очекувања таа да ни биде поуспешна од претходната, да ни донесе многу успеси и убави моменти. Треба да знаеш дека сепак тоа како ќе протече 2018 година во голема мера зависи и од самиот себе, твоите остапки и ставови. Особено кога станува збор за финансиски аспект на работите. Преминот кон новата година е добар период да се направи смисла на вашите грешки во минатото и да се изградат навики кои ќе ви обезбедат финансиска сигурност и долгорочен просперитет. Еве неколку примери за такви навики кои можете да ги промените:

1. Подготовка за месечен буџет – ако сеуште не сте ја научиле оваа практика, крајно време е да го сторите тоа. Месечниот буџет е исклучително корисна алатка во однос на подобро планирање на приходите и расходите како и соодветна алокација на расположливите средства. Од една страна, редовното планирање ќе ве информира за вашата целокупна финансиска состојба и ќе ви ги покаже најдобрите опции и можноси што ги имате во блиска иднина. Од друга страна пак, по овој месечен буџет ќе се зголеми и вашата финансиска дисиплина, ќе ве заштити од грешки и проблематчни ситуации. Придобивките од месечниот буџет се одлични и ќе бидете сигурни во нив во првите месеци по обичајот за изготвување на истиот.

2. Остварување на заштедата во постојана практика – штедењето е уште една навика која ќе биде од голема важност за да ја научите. Особено ако сеуште не сте доделиле одреден износ на “бели пари за црните денови”. Достапноста на заштедите е најбезбедниот начин при настанување на проблеми и вонредни ситуации. Меѓутоа, за да ги навикнете, треба да бидете стабилни и да штедите. Ќе бидете изненадени од тоа колку добри резултати може да постигнете ако планирате да потрошите малку пари секој месец за таа намена (дури и ако тоа е многу малку).

3. Контролирање на емоционалните купувања – емоционални купувања се несомнено еден од најсериозните проблеми со кои се соочува секој што се стреми да постигне финансиска дисциплина. И најлоштото во таквите купувања е тоа што тие обично се поврзуваат со предмети кои подоцна се претвараат во сосема бескорисни во секојдневниот живот. Затоа препорачуваме многу корисен метод за елиминирање или барем ограничување на емоционалните купувања. Пред го купиш производот, дозволи си една минута на размислување. Во рамките на оваа минута, одговори си на прашањето дали ти е потребен таков производ. Ако одговорот е негативен, најдобро остави го предметот назад на полицата и излезете од продавницата на најбрз начин.

4. Споредба на цени – Не двоумете се да прашувате за цените на производите при посета на малопродажни места. Споредба на различни цени и градење на реален поглед на поединечни производи само ќе ти биде од корист во финансиска смисла. Вистината е дека многу луѓе избегнуваат таква практика од причини кои се целосно поврзани со нивната внатрешна несигурност. На пример, тие се загрижени да не ги сметаат за стиснати, како и да не создадат погрешен впечаток за нивната социјална и материјална ситуација. Сето ова, сепак, мора да остане во заден план кога станува збор за вашите лични финансиски средства. Обидувајќи се да направите најпрофитабилни купувања ќе ви помогне да заштедите многу непотребни трошоци, насочете ги парите кон поважни аспекти од вашиот секојдневен живот.

5. Зголемување на финансиска писменост – и последно, но не и најмалку важно, можете да користите дел од слободното време , за време на викендите да ја зголемите финансиската писменост. Кои се начините да се постигне таква цел? Читајте специјализирана литература, барајте текстови и статии со совети за лични финансии, гледајте емисии со таков фокус. Дури трошење на 1 или 2 часа неделно за финансиска писменост ќе ви направи одлична работа на долг рок. Подобро разбирање и претстава за природата и механизмите на светот на парите е чекор напред во правењето на попаметни и поекономични решенија за вас.

Се разбира, понекогаш дури и финансиската дисциплина и мудрата употреба на расположливи средства не можат да гарантираат дека нема да се најдете во тешка ситуација. Во животот на секоја личност, се појавуваат непредвидливи проблеми и вонредни случаеви. Изберете М Кеш и тргнете по патот кон финансиска сигурност и просперитет!
 

Од: | 03-01-2018 | Категорија: Брз кредит

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat