Новогодишна среќа: ПАРИ

Новогодишна среќа: ПАРИ

Навистина, да се потпираме само на среќа е најуспешна финансиска стратегија :) Далеку разумно е да преземеме активности за да и помогнеме на судбината да ни се насмевне.

 Еве ги нашите 6 совети за финансиска "среќа" во новата година:

1.Инвестирај во себе!

Не постои подобар начин да се постигне успех, вклучувајќи и финансиски, отколку да се инвестира во себе - да се развијат и стекнат нови знаења, вештини, компетенции! Не само што ќе бидете повеќе вредни професионални, или ќе бидете поуспешни во развојот на вашиот бизнис, но исто така ќе го отворите патот кон нови можности. Прифатете го и како вид "осигурување" - дури и да се најдете без работа, полесно ќе се справите со проблемот, ако сте човек со вештини, знаење, квалификации.

2. Трошете  помалку отколку што заработувате!

Добар приход е предуслов за добар живот. Тоа е во право, но, исто така, треба да бидете во можност добро да управувате со вашите пари. Инаку, никогаш нема да дојдат до тебе! И првиот чекор е да трошите помалку отколку што заработувате. Ова ќе ви овозможи да определите средства за да ги достигнете вашите блиски и далечни животни цели.

3.Бuџет!

Може да ви се чини непотребно, досадно или тешко, но создавањето и студиите на личен (семеен) буџет е едно од најпознатите смислени работи што можете да направите за себе и за своите најблиски. Така ќе знаете "каде" сте на вашата лична финансиска "карта" и ќе можете поуспешно да се справувате со малите и големите финансиски предизвици во вашиот живот.

4. Подгответе се за  "неочекувано"!

Проблемите се дел од животот, и честопати се потребни пари за да се справите  со последиците. Затоа треба да бидеме подготвени однапред! Првиот чекор е да се издвојат "бели пари за црни денови" - т.н. Фонд за итни случаи. Не заборавајте за осигурување! Размислете за тоа што ви е потребно за осигурување.

5. Штеди и инвестирај!

Размислете за вашите цели, за вашата иднина и за вашите деца. Без разлика дали уживате во финансиски безбеден живот, зависи од себе. Еден од најпопуларните совети е да го издвоите вашиот тековен приход и да го инвестирате или, со други зборови, "да ги направите парите да работат за вас"! Постојат многу различни опции: банкарски заштеди, имот, финансиски инструменти и многу повеќе. Вреди да се знае за светот на инвестициите!

6. Развивање на вашите лични финансиски вештини!

Тие се исто толку важни колку и професионалните вештини во основа што ги прават вашите пари!

Од: | 27-12-2018 | Категорија: Забава

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat