Пласман на врвот на онлајн платежните системи

Пласман на врвот на онлајн платежните системи

Решивме да направиме краток опис на најмногу користените и популарни системи за вршење на онлајн плаќања. Некои од следниве системи се од многу оддамна во онлајн просторот и собрале широка популарност меѓу корисниците. Другите, пак, може да сметаме дека допрва се пробиваат покрај оние за трговија на социјалните мрежи и уредите за читање на платежни картички во продавниците. Што претставува платниот систем? Најопшто кажано, еден платен систем се занимава со трансакции помеѓу две страни, трговец и клиент. Го спроведува плаќањето преку пренесување на наплатните информации од клиент до трговец и неговата банкарска сметка.

Во една стандардна трансакција со платежен систем се вклучуваат следните компоненти:

  • Клиент;
  • Трговец/бизнис;
  • Платен систем;
  • Банка / компанија извадач на кредитни картички на клиент;
  • Банка на трговецот.

На пазарот постојат многу платени системи, но некои од нив не ги прифаќаат сите видови на плаќање, некои се многу скапи, но има и такви кои работат само преку мобилни апликации. Ви откриваме список со топ 8 најчесто користени платни системи, како и концизни информации за нив.

PayPal

PayPal е платен систем докажан во текот на годините. Започна со работа во 1998год. и со тек на време се докажа како една од најомилените платни системи за мали и средни бизниси кои не предвидуваат голем обем на платен промет. PayPal работи во повеќе од 200 држави во 26 различни валути. Овој систем може лесно да биде интегриран во веб сајт, да дејствува преку веб прелистувач, апликации за смартфони или читач.

Due

Due нуди комплетно решение кој го опфаќа целиот платен систем. Погодна е за луѓе кои работат хонорарно во мали претпријатија за мали или средни бизниси, како и во целост. Покрај тоа, нуди time tracking, персонални опции за факурирање и проектен менаџмент, како и дополнителни услуги.

Системот работи на повеќе од 100 јазици, валути, даночни сметки, како и располага со опција за меѓународна обработка на кредитни картички.

Google Checkout

Google Checkout е одговорот од Google на PayPal. Овој систем им овозможува на корисниците да вршат плаќања на различни производи  и услуги во профилот на Google. Главната предност на Google Checkout е дека милиони корисници користат Google за различен тип на потреби, покрај што корисниците веруваат на овој систем за да вршат уплати во неа.

Stripe

Платниот систем Stripe се противречи од максимумот и нема големина која одговара на секој. Овој систем со нејзиниот прилагодлив начин за плаќање е помеѓу најпопуларните меѓу претпријатијата. Таа прифаќа дебитни, кредитни картички како и Bitcoin плаќања во повеќе од 130 различни валути.

2CheckOut

Овде зборуваме за друг вид на платен систем, за разлика од наведените до сега. 2CheckOut е комбинација на сметка на трговец и излезни плаќања што им овозможува на клиентите да добиваат како плаќања со кредитна картичка, како преку PayPal. Системот нуди меѓународни плаќања, електронски плаќања, како и редовни повторливи плаќања.

Amazon Payments

Овој систем, сопственост на Амазон, е безбеден, лесен и удобен метод за добивање на пари преку API на Амазон. Корисниците исто така може да испраќаат пари преку ACH (Automated Clearing House). И бидејќи речиси секој од нас има сметка во Амазон, поголем дел од информациите веќе се зачувани во системот.

WePay

Oва е извонреден платен систем. WePay е посебна не само со тоа што им овозможува на онлајн трговците да прифаќаат плаќање со кредитни картички и електронски банкарски сметки, со овој систем можете да почнете да добивате примања за помалку од една минута. Единствениот недостаток на WePay е што е достапен само за граѓаните на САД.

WooCommerce

Оваа платформа им овозможува на сите корисници на WordPress да создадат своја е-продавница. Постојат неколку важни карактеристики поради кои вреди да се посвети време на WooCommerce. Освен дека е добар трговец, многу е погоден бидејќи клиентот има многу предности. Со него може да се создаваат кампањи преку купони, овозможува управување на дневните активности на електрониските продавници, дава информации за испораќи, овозможува прирачник со даночни правила, како и информации за целокупната ефикасност на електронските продавници.

Тоа се осум најпопуларни платформи за електронски плаќања. Сигурно секој од нас користел некои од нив. Ако си трговец со амбиции да започнеш електонска продавница се надеваме дека со оваа статија ти помогнавме да донесеш правилна одлука кој платен систем ќе го избереш за својот иден електронски бизнис.

Од: | 18-05-2017 | Категорија: Забава

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat