Прирачник како да направиш залихи од парична заштеда или како да си создадеш финансиска сигурност?

Прирачник како да направиш залихи од парична заштеда или како да си создадеш финансиска сигурност?

Финансиската стабилност обично е производ на добро планирање. Многу домаќинства во денешниот секојдневен живот не успеваат да ја достигнат оваа рамнотежа поради голем број на фактори и да го задржат својот финансиски буџет на трајно ниво. Било да е тоа на краток или подолг период. Според статистичките податоци, речиси 80% од луѓето, во рок од 10-15 години, се во финансиски неповолни ситуации.

Со цел да се надмине една таква финансиска криза, неопходно е да се изгради финансиска стратегија. И овде доаѓа таканаречената парична заштеда. Овој фонд е неопходен за да потпомогне во подобрување на таквата ситуација, каде што нема алтернатива за стабилизирање на финансиската ситуација. Благодарение на овие заштеди ќе можат да се покријат трошоците, да се превземат мерки за наоѓање на нова работа, да се зголемат квалификациите, ако е потребно и да не се прифаќа првата нископлатена работа.

Но како да направиш залихи од парична заштеда за вас и за вашето семејство?

Започнете со заштеди, да бидат редовни и на база планирана сума за одреден период. Целта е една - таква заштеда да може да ги покрие трошоците во рок од 6 месеци. Еве како полесно да ја исполнете таа задача:

 • Заработете 10% од вашата месечна заработка. Ова е добро да се направи веднаш по добивањето на плата, без оглед на трошоците. Ако е можно, со цел да се скрати периодот за подигнување на овој ризичен капитал, процентот може да се зголеми. Но, сето тоа зависи од висината на вашата плата.
 • Направете распродажба на непотребни предмети. Секој од нас има голем број на работи кои лежат во шкафовите. Ослободете се од нив и заработете пари за вашиот фонд.
 • Размислете за осигурување. Соодветното осигурување може да биде корисно во различни ризични ситуации. Такви се несреќи на работа, болест, пожар или поплава, ако имате дом, и осигурување од грабеж.
 • Автоматизирајте ги заштедите. Банката која те опслужува може да помогне да ве спаси кога ја примате вашата плата, банката може да го пренасочи износот што го сакате и префрли на штедна сметка која вие ја одредите.
 • Може да се обидете да ги зголемите средствата за фондот. Важно е да се направи тоа непречено, така што ќе може да ги прилагодите трошоците и преостанатиот доход.
 • Бонуси! Сигурно добивате бонуси најмалку еднаш или двапати годишно. Научи да најмалку 10-15% од нив ги издвоите за да ги задоволите неопходните работи, додека другите ги заштедите.
 • Ако добиете зголемување на платата, искористете го новото зголемување за да ги зголемите парите што доаѓаат од парична заштеда на вашиот фонд.
 • Ако сакате да ги искористите попустите и намалувањата, тогаш искористете ги заштедените пари од слични набавки и депонирајте мали суми во новосоздадениот фонд на парична заштеда .
 • Многу добар извор за зголемување на заштедите е да се избегнат навиките - цигари, алкохол, вишок шопинг.
 • Наградувајте се себеси во изградбата на секоја добра навика – во касичка може да ставите мала сума, во вид на награда која ќе се зголеми со текот на времето.
 • Омилените излегувања со пријатели на кафе, ресторани или клубови можат да се намалат. Исто така е можно да се замени одењето на гости и организирање на домашни забави.
 • Заокружете ги вашите придонеси. Ако треба да внесете 1250 денари, направете ги 1500.
 • Отстранете ги идните придонеси онолку колку што можете да си дозволите. Ако можете внесете некаква сума за наредниот месец.
 • Собирајте ги монетите и внесете ги еднаш месечно. Друг трик е да се стават ситни пари надвор од вашиот паричник. Значи, фондот е и касичка за ситни пари.
 • Определи зголемувањето на износот, што го одделуваш еднаш месечно. На пример, ако сте биле во можност да надминете 500 денари во месецот, повеќе од првично одредениот износ, тогаш следниот месец направи износот од 1000 денари.
 • Заштеди со пријатели. Малку е нестандардно како идеја, но кога има друга личност, честопати дејствува мотивирачки. Затоа направете мали предизвици, на пример, кој ќе заштеди повеќе во одредена временска рамка.
 • Ставете потсетници на компјутерот, на фрижидерот, во вашиот паричник. Потсетете се на кој било начин да заштедите за вашата финансиска залиха. И не заборавајте дека ќе биде потребно време додека не стане ваша навика.
 • Меѓу "Сакам" и "Ми треба" има огромна разлика. Постојано потсетете се дека имате важна задача за создавање на вашата парична заштеда, како и за вашето семејство.
 • Користете онлајн банкарство. Ова ќе те спаси од некои емоционални набавки во моментов.

М Кеш се надева дека ќе создаде удобност на "спокоен сон" со идејата за парична заштеда. Но, ако не успеете да направите залихи, секогаш можете да сметате на M Кеш. Сега до крајот на годината може да го искористете и да го земете својот прв кредит до 12 000 денари со рок на одплата до 30 дена со 0% камата.

Од: | 22-12-2017 | Категорија: Брз кредит

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat