Првите финансиски лекции што треба да ги пренесете на вашето дете

Првите финансиски лекции што треба да ги пренесете на вашето дете

Никогаш не е премногу рано да разговарате со вашиот наследник за улогата и важноста на парите во животот. Дури и порано почетокот на ваквите разговори, толку подобро за неговиот развој и развој на психолошко ниво. Вистината е дека во современиот свет сопственоста на барем основната финансиска култура е клучен фактор за постигнување успех во животот. Изградбата на таква култура треба да започне во раното детство, со одговорност за тоа да биде вашиот родител. Во следните редови ќе ги научите првите финансиски лекции потребни за вашето мало богатство.

Суштината на парите и нивната важност во животот

Најважната лекција што треба да започнете со обуката на вашиот наследник е дека парите не растат на дрвјата. Обрнуваме внимание на тоа, бидејќи голем број на деца можат да сметаат парите за готово, додека гледаат своите родители да се плаќања со нив и да им купат сладолед, бонбони, играчки и секакви други работи. Добро е да му објасните на мало богатство дека вашиот паричник е само место каде што се чуваат расположливите средства. А за да ги добиете средствата, потребно е да работите напорно за цел месец. За да си повеќе убедлив, појасни на детето што точно работиш, како поминува денот ти во канцеларија и колку напор ти чини извршувањето на работните задачи и обврски. Значи, детето ќе биде свесно за реалностите на животот и нема да сфаќа сè како игра.

Откако ќе ја разберат суштината на парите и како да ги добијат, малку пријатели треба да научат зошто се толку важни во животот. За таа цел, најчесто можете да им помогнете преку примери на бенефиции и удобства кои не би биле дел од нивниот живот, ако нивните родители немаат пари што им се потребни. Вклучувајќи ТВ, компјутерски и видео игри, омилени третирања и така натаму. Објаснете му на својот наследник дека за она што го уживате и го користите во секојдневниот живот, треба да ја платите соодветната сума на пари. Наједноставните примери на стоки и набавки околу нас се доволни за да му кажат на Сталкер колку е важно парите и какви ќе бидат последиците од нивниот недостаток.

Лична одговорност и добри финансиски навики

Откако мало детето може да ги направи првите чекори во градењето на одговорноста за парите и добрата финансиска култура. Во оваа врска корисна практика е да му обезбедување дадено количество средства со кои таа треба да се справи за одреден временски период (недела или месец на пример). Под "справи" подразбираме да распредели овие средства па да успее да ги покрие своите секојдневни трошоци за целиот период - закуски во училиште, забава со пријателите и колегите, хоби, итн. Знаејќи дека предметните пари се единствените кои ќе ги добие за недела детето ќе биде доста внимателено во однос на нивната употреба и нема да ги троши за непотребни за него работи.

Кога станува збор за пари, вашиот наследник не треба да биде премногу наивен и доверлив. Што сакаме да кажеме? Има многу просјаци и луѓе со лоши намери кои висат наоколу во училиштата и насекаде на друго место. Тие лесно можеа да го повлечат џебот на детето, барајќи од него помош или да му кажам лажна приказна за неговите проблеми и зло. Мора да се зборува и да му објасни зошто не само што не треба да им верува на странци, туку е добро дури и да остане колку што е можно повеќе. Ова, се разбира, не значи да се направи вашето дете тврдоглаво и безгрижно со луѓе кои се навистина во неволја. Само насочи ги своите добри намери во вистинската насока, како што се јавни акции и добротворни настани, кои обезбедуваат парите навистина да се користат за намената.

Креативност и управување со мудри финансии

Последниот чекор на финансиското образование на детето е поврзан со развојот на добриот финансиски стил и креативност во однос на методите за заработка на дополнителен приход. Соодветен помошник во оваа насока се монополските игри на одборот, подобрувајќи ги вештините на најмалите за да направат разумни инвестиции и одржување портфолио за лични инвестиции. Исто така, би било корисно да им објаснам како функционираат најпопуларните финансиски инструменти, како што се кредитни картички. Така вашите наследници ќе бидат свесни за предизвиците со кои се соочуваат во животот и тајните за постигнување на финансиска стабилност и безбедност.

И да се биде добар пример за вашето дете, треба да бидете лице со финансиска дисциплина и сигурна кредитна историја. Значи секогаш кога неможете да добиете пари, обратете се во M Cash. И во најраната можност, кога ќе стапнете на нозе, почнете да добивате кредит. Ова дефинитивно ќе биде добар пример за твојот наследник - ќе му покажеш дека при потреба, има на кој да се потпира за финансиска помош, но треба да се однесува одговорно и да се почитуваат обврските.
 

Од: | 14-03-2018 | Категорија: Брз кредит

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat