Штедењето е возможно без ограничување на буџетот

Штедењето е возможно без ограничување на буџетот

 Парите можеби не се најважното нешто на светот, но сепак се потреба без која не се може. Без разлика колкава сума имате на сметка, од клучно значење е да умеете да управувате со нив. Трошоците треба да се организираат за да не нè изненадат и остават без пари, а штом научиме како да го правиме тоа, ќе решиме и голем број на проблеми. Вие сте совршено свесни дека е добро да издвоите некои денар настрана. Сметате дека мора да заштедите 10% од вашиот приход. И се прашувате - како да го направите тоа,со тоа што дане го го ограничите вашиот буџет. Но, дури и ако постои начин, не спаѓате во категоријата на драстични штедачи. За да ви помогнеме во ваквата ситуација, ви ги  нудиме овие 20 докажани, трикови. Со намалување на трошоците-парите што ќе ви останат не ги трошете туку тргнете ги на страна!

1. Обединете ги долговите. Кредитни картички, потрошувачки кредити - сè е предмет на трошоци за услуги и камата. Дури и со истите каматни стапки, даноците ќе паднат, а со нив и цената.

2. Преговарајте за намалување на каматните стапки на кредитите. Во моментов, тие се историски ниски, и во нивната потрага да ги задржат клиентите банките се склони кон многу попусти.

3. Оставете пари на страна за неочекувани трошоци. Значи, нема да морате да земате депозит, или да земате кредит за неочекувани настани.

4. Прегледајте го вашиот план за претплата на ТВ, интернет, телефон и сл. Отстранете ги услугите што не ги користите, и барајте нова понуда - општ тренд е дека цените паѓаат, но мора сами да ги барате бенефициите.

5. Планирајте ги вашите патувања на време - така ќе имате време за поволни цени. Преглед на попусти за евтините авио компании и групни понуди.

6. Научете да возите економично - без нагло давање на гас и кочење, користете менувач и непречено движете се.

7. Користете мапи ако патувате со јавен превоз.

8. Одете на прошетка во паркот, или на планинарење наместо да го поминете викендот во фитнес  центар или во ресторант. Вие добивате разновидност, ја подобрувате формата и е многу позабавно.

9. Купувајте мудро и по список. Брзото купување на "промоција" е и заборавање на она што ви треба, и е замка за непотребни трошоци. Изберете места од кои можете да купите квалитетни производи. Често помали продавници ставаат повисоки цени.

10. Гответе! Заедно со семејството, книгите, телевизијата или блогот - готвењето е забавно, резултатот е вкусен, воедно заштедувате пари, и го подобрувате здравјето.

11. Погледнете ги промоциите за производите што ги користите. Ако ви се допаѓа и наскоро ви треба тој производ, купете 1 до 2 парчиња. Не купувајте работи само поради намалување!

12. Разменувајте облека, особено за деца. Исто така, постојат кампањи на вебови и форуми каде што огромни количини на мала, но сосема здрава (често прилично скапа), облека ја наоѓаат своите нови сопственици. Истото може да се примени и за детски додатоци - колички, торби, столици и сл.

13. Купувајте квалитетна облека и чевли кога ќе помине сезоната. Модата на добра облека и чевли не заминува, но со подобар квалитет ќе ви служи и подолго време.

14. Бидете внимателни со многу евтина козметика, домашна хемија, чевли и храна. Премногу ниска цена, често значи многу низок квалитет и дури може да доведе до здравствени проблеми.

15. Обрати внимание на македонски производи. Често тие се поевтини, но незначи дека не се квалитетни, тие дури и ги надминуваат широко рекламираните големи брендови.

16. Заменете ги обичните светилки со оние кои штедат енергија. Изгаснете ги светилките кога не сте во собата. Во вечерните часови, оставете ги послабите или само ноќните ламби ако не ви треба силно светло во целата соба. Уште еден познат факт е дека силната светлина навечер го попречува сонот.

17. Кога ги заменувате апаратите, одберете ги оние со висока енергетска ефикасност. Исклучете ја рерната десет минути пред да ја извадите храната - плочите за готвење и рерната ќе продолжат да зрачат топлина. Кога готвите на плочата за готвење, по загревањето, намалете ја. Користете ја точната големина на дното од садот за готвење и големината на плочата за готвење - ниту поголема, ниту помала.

18. Направете изолација во својот дом. Греењето значително ќе се подобри. Ако некој ве убедува дека би било многу поекономично да се вклучи електрична енергија наместо греење (или било која друга алтернатива), немојте да бидете измамени само со неговите зборови. Проценете ги вашите способности и карактеристики на вашиот дом.

19. Не ставајте топла храна во фрижидерот, не го отворајте непотребно и чистете го често. Ако се создаде мраз, тоа е загуба на енергија.

20. Изберете добар детергент кој пере и на пониска температура.

  Со ваков пристап, можете да израчунате за неколку месеци колку сте заштедиле. Со заштедените пари, можете да направите навистина многу: да си дозволите убав одмор, да ја зголемите инвестицијата, или едноставно да додадете на сметката каде што собирате пари за автомобил или за поправка.

Од: | 25-02-2020 | Категорија: Забава

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat