Штедење со метод на коверти

Штедење со метод на коверти

 "Работата со глава е најтешката работа во светот, затоа има многу сиромашни и малку богати". - Хенри Форд

Веројатно сте запознале луѓе кои добиваат месечно многу помалку приходи во споредба со вас, а во исто време изгледа дека имаат многу мирен и стабилен финансиски живот. Во вакви времиња сигурно се прашувате каде сте погрешиле и што е причината за тоа. И како што изгледа парите излегуваат од твоите раце и едвај успевате да преживеете од плата до плата.

Како и во многу други случаи, и во овие наједноставни работи веројатно лежат одговорите. М Кеш ќе се обиде да ви помогне да одговорите на овие прашања и да го организирате хаосот на вашите финансии на најстар и застарен, но исклучително ефикасен начин.

Но, прво запрашајте се: Дали имате личен или семеен буџет?

 • Можеби изгледа досадно тоа да го правите секој ден, детално опишувајќи ги вашите набавки во excel табела, следејќи ги влезните и излезните финансиски текови.
 • Можеби изгледа дека немате време и нема смисла да го правите ова, бидејќи вашиот приход е, секако, помал од трошокот.
 • Можеби верувате дека максималната финансиска благосостојба е присуство на среќа или поволната поставеност на ѕвездите што ви недостасува.
 • Можеби нема да можете правилно да ги планирате трошоците.
 • Ќе се обидеме да ви помогнеме со стариот добар метод во времето на нашите баби - "Метод со коверти".

Основното правило е дека готовината е достапна. Но, не заборавајте дека овој метод е само инструмент, а неговата моќ лежи во вашата волја.

Бројот на ковертите се одредува на почетокот. За полесно идентификување и емоционално влијание, подгответе ги во различни бои - на пример, сина, црвена, зелена, жолта и виолетова.

Кои се принципите на "Метод на коверти":

 • Секогаш работите со пари.
 • Сите задолжителни трошоци се пратат и се издвојуваат потребните пари наменети за - изнајмување, електрична енергија, интернет, телефон, кредити и кредитни картички, греење.
 • Износите се одредуваат еднаш месечно.
 • Ако сте направиле грешка при распределбата на вашите пари, едноставно ги ставате во мирување своите желби во врска со конкретниот коверт или во текот на следниот месец го зголемувате износот во ковертот на сметка на некој друг.
 • Немојте да пренесувате од коверт на коверт.
 • Не се користат електронски картички.
 • Ако добиете пари со банкарски трансфер, можеби ќе треба да користите други методи кои се попрецизни од тоа. Ако се одлучете за "Методот на коверти", ќе треба да ги повлечете сите пари од вашата сметка за да ги поделете во коверти.
 • Не мора да го следете секој ваш денар за сите трошоци, т.с. заштедете време и напор.

Син коверт - Ги ставате парите за храна и фиксни трошоци. Ако прецизно ги прогнозирате и анализирате овие трошоци од претходните периоди, ќе можете да се справите многу лесно. Ако не сте пресметале колку трошите за храна и потрошен материјал за еден месец, едноставно обидете се да ги предвидите трошоците со што за неколку месеци сликата ќе ви биде сосема јасна. Добро е да се предвиди секое мало зголемување на цените во текот на месецот и трошоците за некој раскош. Тука се вклучени задолжителните трошоци за електрична енергија, вода, интернет, греење, ТВ.

Црвен коверт - парите што се ставаат во овој коверт се надвор од законските трошоци - облека, трошоци за наставни средства и материјали за деца, трошоци за хоби и сл. Овој коверт е многу помал од синиот коверт.

Зелен коверт - Ова е бојата на вашите соништа. Нов дом, нов автомобил, нов мебел, поправки. Ова е коверт ако сакаш да се стекнеш со нови знаења или дополнителни квалификации. Во него ќе се кријат вашите инвестиции за овие цели. Износот што ќе биде во овој коверт зависи целосно од вас. Можете да го доделите како процент на трошоците, или едноставно да го дефинирате по завршувањето на сите други коверти.

Жолт коверт – и вклучува сите преостанати износи. Ова е вашата финансиска резерва.Тука се парите што треба да ги покријат непредвидените и итни трошоци.

Виолетов коверт - Овој коверт останува празен и е поврзан со синиот коверт. Сè што останува по покривањето на задолжителните трошоци е ставено во овој коверт. Од психолошки аспект, тоа ќе ве мотивира да започнете со анализирање на вашите трошоци, така што можете да започнете да го полните овој коверт.

На почетокот на месецот поминувате неколку минути за распределба на вашиот приход во коверти, а вашите финансии ќе влезат во нов митинг. Можеби ќе бидете изненадени од крајот на првиот месец што сте ги оставиле средствата од различните коверти.
Ова ќе биде награда за вашата самодисциплина, целесообразност и постојаност во блиска иднина, и на долг рок ќе можете да изградите солидни основи на Вашиот финансиски мир.

Методот на ковертот е многу сериозен организатор на вашата финансиска самодисциплина како и на целото семејство. М Кеш ви посакува успех во примената на овој застарен, но ефективен метод и ве потсетува дека се зависи од вас доколку вашиот метод не функционира од самиот почеток.
 

Од: | 11-10-2017 | Категорија: Брз кредит

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat