Топ 10 лични финансиски книги кои ќе останат во историјата

Топ 10 лични финансиски книги кои ќе останат во историјата

Книгите за лични финансии се романи кои го заслужуваат вниманието на секој - тие содржат многу вредни совети, корисни лекции и размислувања за парите што ниe треба да го знаеме. Дури и да не си ги прочитал сите книги поврзани со парите и управувањето со финансиите, добро e да си свесен кои книги се издадени, кои ќе ти бидат од корист, не само за разумни инвестиции, но и за животни лекции.


Еве еден избор од 10 книги кои ќе останат во историјата на финансиските лекции што ги учиме:


1. "Најбогатиот човек во Вавилон" од Георге Клеисан - вавилонски приказни за стекнување на богатство ги инспирираат инвеститорите од 20-тите години на минатиот век. Како повеќето финансиски ориентираните книги кои следат, "Најбогатиот човек во Вавилон" нагласува дека треба да се штеди, а не да се троши неселективно. Сепак, книгата, исто така, инсистира на тоа дека добротворноста е исто толку важна. Еден од цитатите во книгата гласи: "Распределете ги трошоците, за да имате пари да ги платете своите потреби, да се платат задоволствата и да се наградат своите желби, без да потрошите повеќе од девет десетини од приходи".
Книгата е водич во финансискиот свет за оние кои се чувствуваат несигурно во него, но е од помош и на искусните инвеститори, затоа што принципите кои ги движат парите се секогаш едни и исти.


2. "Богат татко, сиромашен отец" Роберт Кииосаки и Схарон Лецтер - една од најпопуларнте книги за лични финансии. Една од работите која ја подучуваме е додека работите за постојана плата, можете да започнете најдобрата инвестиција и да си купеш имовина или работа. Или уште подобро, направи го тоа што и Кииосаки направил и ја напишал најпродаваната книга.
"Клучот за финансиската слобода и најголемото богатство е способноста или вештината на човекот да се конвертира приход во пасивен приход и / или доход од портфолио."


3. "The Millionaire Fast Lane" од MJ DeMarco - Работете здраво, заштедите 10% и пензионирајте се на 65 години, бидејќи 1) - финансиските пазари се едноставно премногу нестабилни и 2) - ќе бидете во инвалидска количка од моментот во кој всушност треба да се пензионирате, според авторот М.Џ. ДеМарко. Подобрата стратегија е да се користи нестабилноста на финансиските пазари за да се збогатат брзо и сега да ужива во тоа.


4. "Твоите пари или твојот живот" од Вики Робин - Спротивно на популарното верување, ако живееш помирно, го зголемувате (а не намалување) квалитетот на вашиот живот.
Најдобар цитат: "Условите се променети, но ние се уште работиме финансиски според правилата утврдени за време на Индустриската револуција - правила засновани на создавање на повеќе материјална сопственост, но највисокиот животен стандард не доведе до висок квалитет на живот - за нас или за планетата. "

5. "Науката да станеш богат" од УО лъс Уотлъс - Иако не содржи ништо што личи на "наука", оваа книга од 1910 година обезбедува интелектуална рамка за илјадници лични семинари за градење на богатство. Авторката Валас Вотерс верува дека вашата способност да се акумулира богатството директно зависи од тоа како мислите за тоа. Со други зборови, ако верувате дека парите се коренот на секое зло, никогаш нема да бидете богати. Најдобар Цитат: "Никој не може да се искачи до неговата најголема можна висина во талентот на духовниот развој, освен ако нема доволно пари".

6. "Соседот милионер" од Томас Стенли и Велс Данко - Со истражување на домаќинствата во САД со нето вредност од 1 милион долари или повеќе, повеќето луѓе ги идентификуваат како "Под нивото за акумулација на богатство" (UAW) кои имаат ниско нето богатство во споредба со нивниот приход. Потоа даваат совети (како што се заштеди за одмор) за да им помогнат на луѓето да постигнат повисока нето вредност од нивниот приход.

7. "Total Money Makeover" од Дејв Ремзи - Секој кој ги слушал радио емитувањата на Дејв Ремзи, знае дека е добро да се заштедуваат пари, да се избегнуваат долгови и да се изгради фонд за вонредни ситуации. Наместо ветувања за весели и пријатни авантури, тој нуди солиден основен совет за секого. Најдобар цитат: "Она што сум направил, е пакување на информациите што е почитувана во времето, во процес кој е остварлив и инспирираше милиони да дејствуваат".

8. "The Money Book for the Young, Fabulous & Broke" од Сузи Орман - Повеќето книги за лични финансии изгледа се напишани во очекување за пензионирање. Во овој фасцинантен предлог телевизиската ѕвезда Сузи Орман помага на милениалите да се ориентираат во основите на финансискиот свет, вклучувајќи ги огромните студентски кредити и пазарот на труд, кој за младите луѓе е речиси толку мрачен, колку и Големата депресија.

9. "Мисли како милионер и ќе станеш милионер" од Т. Харви Екър - Ако сте сиромашни, тоа е затоа што мислите дека сте како сиромашен човек и ако сте богати, тоа е затоа што мислите дека сте богат - така е според авторот (и мултимилионер) Т. Харви Екър. За да ги направат работите уште полоши, сиромашните луѓе во суштина програмираат своите деца да бидат сиромашни, како би им се обезбедил еден светоглед кој прави невозможно акумулација на богатство. Но, не грижете се. Ако почнеш да размислуваш како тајкун, можеш да станеш. Најдобар цитат: "Поголемиот дел од луѓето едноставно немаат внатрешен капацитет да креираат и задржат големи суми пари и растечките предизвици кои одат со повеќе пари и успех".

10. "Мисли и стани богат" од Наполеон Хил - Уште во 30-тите години на минатиот век, авторот Наполеон Хил интервјуира серија од милионери и филантропи, почнувајќи од челичниот магнат Ендрју Карнеги. Резултатот е една од најпознатите продаванти дела за самообразование, која ја промовира идејата дека "алчноста е добра" - под услов да сте подготвени да го споделите своето богатство.

Најдобар цитат: "Ако навистина сакате пари толку силно што желбата ви е опсесија, нема да имате никакви тешкотии да се убедите себеси дека ќе ги добиете." Целта е да сакаш пари и да бидеш толку решен да се убедиш себеси дека ќе ги имаш.

Ако веќе си прочитал повеќето книги и си на пат да постигнуваш соништа, не заборавај и да го одржуваш своето совршена кредитно досие и добра кредитна историја. А за непредвидени финансиски ситуации секогаш може да сметате на М Кеш.

Од: | 23-05-2018 | Категорија: Забава

Овој сајт користи колачиња (cookies), за да ги подобри услугите.Разбери повеќе

Сфатив
best live chat