Детска штедна книшка - како да планираме за идниот душевен мир на нашите деца

21.07.2022

Отворањето детска штедна книшка на име на вашето дете е можеби една од најважните работи што ќе ја одреди иднината на вашата генерација. Кога сте млад родител, веројатно размислувате главно за вашите моментални потреби поврзани со семејството и роднините и некако го занемарувате она што ви претстои. Ние од М Кеш, ве советуваме да размислите повеќе за вашата иднина. Штедните сметки ја обезбедуваат вашата иднина. Може да поставите различни услови за трошење на сумата. Овој тип на блог е специјална понуда за вашите малолетници. Можете во секое време да складирате пари за да ги повлечете по потреба, како и да депонирате различни износи во која било валута, дури и преку вашето онлајн банкарство.

 

Зошто и нам би ни помогнале детските блогови:

Детските блогови можат да ви помогнат во некои многу тешки моменти. Сепак, никој од вас не е осигуран и никој не знае што би можело да му се случи со години од сега. Во оваа смисла и самите би ви помогнале детските блогови, доколку секако се најдете во тешка ситуација. Секогаш можете да повлечете одредена сума доколку е потребно и да си помогнете кога сте во тешка ситуација.

Ние од М Кеш ве советуваме да отворите детска штедна сметка за да ја обезбедите вашата иднина.

 

Како да започнете да штедите:

Да се ​​одвојат пари е секогаш добра идеја. Од рана возраст, повеќето родители ги учат своите деца за вредноста и важноста на заштедата на пари за иднината. Така луѓето малку по малку ја градат својата финансиска писменост и учат да одвојуваат пари. Во оваа смисла, ние во М Кеш ја поддржуваме идејата дека е важно децата да се воспитуваат со финансиска писменост, но веруваме дека не постои подобар начин да ја научите вашата генерација од тоа да им го покажете вашиот личен пример за да го следат.

 

Во секое време, можете да отворите детски блог, кој имателот може да го користи кога ќе наполни 18 години. И ние од М Кеш ќе ви дадеме синтетизирани информации за тоа кои се точно барањата на банките за отворање и отстранување:

● мора да приложите извод од матичната книга на родените на детето;

● Располагањето со износите се врши во секое време од законскиот застапник (за деца до 14 години) или имателот заедно со неговиот родител (од 14-18 години).

 

Кога да им дадете пристап до нивните финансии:

Повеќето родители отвораат детска штедна книшка и управуваат со неа одговорно и мудро, а нејзината најважна цел е да обезбеди сигурност и почеток во животот на вашето дете. Кога ќе наполни полнолетство, има право да располага со оваа сметка и да располага со средствата во неа. Меѓутоа, многу од оние кои наполниле полнолетство не се доволно одговорни за тешко заработените пари на нивните родители. За да го избегнете овој негативен тренд, ние од М Кеш ве советуваме да ја пренесете вашата финансиска култура и однос кон парите на вашите деца, за тие да бидат подготвени кога ќе станат полнолетни и да управуваат со своите средства мудро и одговорно.

 

Што е депозит?

Многумина од вас сигурно се прашуваат што е тоа депозит. Всушност, депозит е депозит во одредена банка, во однос на кој добивате одредена каматна стапка за тоа што ја обезбедивте банката со вашите заштеди. Со депонирање на пари во банка, таа почнува да плаќа надомест во вид на камата на соодветниот имател на депозит. Во зависност, на пример, од рокот на самиот депозит, постојат неколку видови на депозити:

● орочени депозити имаат рок од неколку месеци до 5 години. По овој период, депозитот е веќе долгорочен;

● орочени депозити. Тие може да бидат повлечени од депонентот во секое време и банката за возврат нема да наплати казнена камата за тоа;

● долгорочни депозити.

 

Основната цел на сите нив, без разлика што точно им е итноста, е да добијат приход. Според тоа, колку е поголема каматната стапка што ја нуди соодветната банка, толку е поповолна понудата за вас и соодветно на тоа, ќе бидат повисоки вашите приходи.

 

Она што го препорачуваме од М Кеш е:

Размислете за иднината! Ние од М Кеш ве советуваме да отворите детски депозит или штедна сметка со двете раце, така што вие и вашето дете ќе бидете сигурни на време за тоа што ви претстои. А што е подобро од човек да живее мирно?

Повеќе новости
Претходно Велосипедот го прави животот подобар
23.06.2022

Без разлика дали ќе одберете да возите велосипед за рекреација или како превозно средство до работа, возењето велосипед има голем број здрав...

Види повеќе
Следно Неколку совети за намалување на сметките
17.08.2022

Есента само што не дошла, со доаѓањето на ниските температури- доаѓаат и високите сметки во домаќинството. Една од главните причини зошто мн...

Види повеќе