На 1 јануари се дочекува Новата година, но според некои верувања на 14 јануари е почеток на новата година. Дали знаете зошто ја празнуваме стара нова година?

07.01.2023

Источната православна црква и понатаму го користи Јулијанскиот календар, а според него новата година почнува на 14 јануари од Грегоријанскиот календар. Официјално, насекаде низ светот Нова година се слави водејќи се според Грегоријанскиот календар и овој датум е општо прифатен.

На 1 јануари се дочекува Новата година, но покрај тоа се празнува и Обрезание Господово и Свети Василиј Велики.

Кај земјите кои го имаат прифатено Јулијанскиот календар, 1 јануари претставува државен празник, но верските празници Обрезание Господово и Свети Василиј Велики се празнуваат на 14 јануари. Оттука доаѓа и терминот Стара нова година, која се дочекува на 13 јануари.

Можеби 1 јануари е општоприфатен низ светот како почеток на новата година низ светот, многу христијански верници сметаат дека 1 јануари е само формалност и дека токму на 14 јануари за нив почнува новата година.

Оваа традиција се негува во Македонија, Србија, Црна Гора, Белорусија, Украина, Русија, Ерусалим, но и во некои германски кантони во Швајцарија и во некои делови на Галската заедница во Шкотска.

Повеќе новости
Претходно Нова година-нови почетоци! Full-time работа, која можете да ја извршувате од дома
22.12.2022

Во текот на последната деценија, со развојот на технологијата, брзиот интернет и менувањето на ставовите за природата на работата, работењет...

Види повеќе