Како да разговарате со децата за пари

21.01.2022

Секој знае дека децата гледаат, слушаат и учат од своите родители и од оние околу нив. Дали знаевте дека начинот на кој тие се справуваат со парите подоцна во животот е под влијание на она што го учат денес? Подгответе ги вашите деца за успешна финансиска иднина разговарајќи со нив за пари.

Започнете што е можно порано

Почнете да ги учите вашите деца за финансии уште од мали нозе. Користејќи секојдневни примери и ситуации, вашето дете подобро ќе ја разбере економијата на ниво што може лесно да се разбере. Со текот на времето, ќе можете да објасните посложени работи како што се заштеда на пари за учење или купување дом.

Раното започнување е една од најважните работи кога станува збор за помагање на вашето дете да ги разбере финансиите, бидејќи ја поставува основата за тоа како ќе управува со парите во иднина.

Научете ги вашите деца да поставуваат цели и долгорочни планови за штедење

Сите знаеме дека децата секогаш сакаат нови работи, без разлика дали се тоа нови патики, нов таблет, нов смартфон...Па зошто да не го научите вашето дете како да заштеди сопствени пари за да купи некои работи што ги сака? Објаснувањето на цената на одреден предмет и покажувањето на вашето дете колку пари ќе треба да заштеди секоја недела не е само практично, туку и му помага на вашето дете да го цени управувањето со трошоците и парите.

Научете ги на концептот на штедење

Стара изрека вели дека парите не растат на дрвја. Со неколку исклучоци, повеќето семејства имаат одредена сума пари што можат да си дозволат да ја потрошат во секое време. Тоа значи дека парите се трошат брзо и понекогаш треба да заштедите за да го купите тоа што го сакате. Исто така, понекогаш треба да позајмите пари за да платите за поголеми работи или да најдете брзо решение.

Ова се важни лекции што децата треба да ги научат. Парите не се неограничени. Меѓутоа, ако има нешто што навистина го сакате или ви треба, решение е да заштедите за тоа. Ако им дадете на вашите деца џепарлак, можете да ги поттикнете да ги зачуваат во касичка за играчки што сакаат да ги купат подоцна. Пребројте ги парите заедно додека се зголемува износот за да им покажете како со додавање малку пари се зголемува износот со текот на времето.

 

Искористете ги предностите на игрите со финансиски теми

Користењето игри или активности за објаснување на сите страни на финансиите е корисна алатка за родителите кои не сакаат да разговараат за пари со своите деца. Секое дете сака да се забавува, затоа искористете го ова и вклучете го во игра како Монопол. Забавните игри се добра опција за запознавање на децата со парите. Ова не само што може да им помогне со математиката, туку може да им помогне и да ја разберат идејата за стоковните трансакции. Обидете се да играте купувајќи и продавајќи предмети користејќи играчки за мали деца. За поголемите деца, обидете се да ги вклучите во пазарувањето, објаснувајќи им колку чинат артиклите и од каде доаѓаат парите за плаќање.

Иднината на вашето дете е најважната инвестиција што некогаш ќе ја направите, затоа почнете денес.

 

Повеќе новости
Следно Нова стилска реклама за 2022 година- М Кеш - Ем први, Ем брзи, Ем наjдобри.... и тоа не е СЕ!
14.02.2022

М Кеш го цени времето на клиентите и затоа потребата да бидеме поблиску до вас ни овозможува да бидеме уште подостапни со нашите услуги и да...

Види повеќе